Представиха възможностите за туризъм в Стара Загора по време на българо-руски форум

82
Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова по време на форума

Вярата и общото историческо минало между руския и българския народ чрез забележителни монументи и православни храмове в района на Стара Загора. Това е бил акцентът в петминутното видео, което е било представено заедно с презентация на зам.-кмета Красимира Чахова за възможностите за исторически и религиозен туризъм в Стара Загора и региона, по време на трети по ред форум на побратимените български и руски градове, организиран от Община Варна, Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Министерството на туризма и Националното сдружение на общините в Република България.

В морския град се събраха представители от 31 руски градове и от 19 български общини. Домакин на срещата бе кметът на Варна Иван Портних, а сред официалните гости бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, Ирина Живихина – ръководител на Россътрудничество в България, Константин Артюшин – търговски представител на Русия в България, Марина Фанакина – зам.-председател на Общорусийския конгрес на общините.

Темата тази година е подчинена на възможностите за развитие на туризма. Според участниците в срещата директните контакти между кметовете на общини ще бъдат полезни за развитие на двустранните взаимоотношения на регионално ниво.

„Важно е, че всяка година тези форуми на побратимените градове поставят акцент върху общините и сътрудничество между тях. Смятам, че това е една от най-важните съставки в общите усилия, които ние като правителство полагаме, за да можем да продължим да развиваме туризма и най-вече да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация“, заяви министър Николина Ангелкова. Тя припомни за проведения в началото на март т.г. в София голям двустранен форум за туризъм с участието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев, с акцент върху важността на отрасъла. „С ръководителя на руския туризъм Зарина Догузова и министъра на икономическото развитие на федерацията Максим Орешкин вече работим в посока да се насочват повече руски деца от регионите към лагерите у нас“, допълни министър Ангелкова.

По време на форума зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова е провела работна среща с Елена Чернега и Елена Москвичева, заместник-кметове на град Самара. „На срещата обсъдихме възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, образованието, културата и спорта“, сподели Чахова.

(СН)