Представители на Община Стара Загора посетиха изложение „Floriade“ в Нидерландия

157

Представителите на Община Стара Загора Бранимир Генев и Катерина Йотова посетиха изложение „Floriade“ в град Алмере, Нидерландия. То се организира на всеки десет години в различни нидерландски населени места, а поканата към Община Стара Загора е била от тазгодишния град-домакин.

Темата е била растениевъдството, градинарството в градски условия и екологичното строителство. Представителите на Стара Загора са взели участие в конференция, посветена на хранителните политики на местно ниво, приложени от градовете Бирмингам – Великобритания, Гент – Белгия, и Милано – Италия.

Домакините от Алмере са организирали и две посещения извън града. Първото е било в Oosterwold, жилищен квартал, където всеки собственик определя сам парцела, който ще обработва, проектира сам къщата си и поддържа сам инфраструктурата и зелените площи наоколо с уговорката да използва половината от терена си за земеделие, a 15% от добитата продукция да бъде дарявана. Другото посещение е било в изследователски център „Фермата на бъдещето“, стопанисван от Университет Вагенинген – водещо земеделско висше училище в Нидерландия.

Центърът разработва нови методи за устойчиво и екологично земеделие с минимален отпечатък върху околната среда. Той разполага с опитни полета в непосредствена близост.

Пътуването в Нидерландия бе в рамките на проект „Nextagri“, по програма „Урбакт“ на Европейската комисия, в който Община Стара Загора си партнира с местните власти на градовете Алмере, Вила Нова Ди Гая – Португалия, и Милано, като водещ партньор е италианският град. Крайната цел на проекта е да се обменят опит и знания за разработването на инвестиционен план за развитие на център, сходен на този в Милано – във всеки партниращ град.

(СН)