Представители на института „Конфуций“ гостуват в Стара Загора

99

Директорът на института „Конфуций“ в София от китайска страна Гао Чунли и директорът от българска страна Аксиния Колева са на посещение в Стара Загора по повод тържеството за посрещане на китайската Нова година, организирано от СУ „Максим Горки“.

Вчера те се срещнаха с областния управител Гергана Микова.

В обръщението си към своите гости Микова е подчертала, че с разширяването на търговско-икономическите връзки между Китай и България изучаването на китайски в училищата става необходимост и изрази задоволство, че в Стара Загора езикът се преподава от дълго време. „Културата и традициите са това, което може да ни свърже най-бързо и ще ни помогне да се опознаем взаимно. Вие сте за първи път в Стара Загора, но аз ще се радвам, ако продължим контактите си“, отбелязал областният управител.

По време на срещата, в която е участвал и директорът на СУ „Максим Горки“ Мариана Пенчева, Гао Чунли е споделила впечатлението си, че много жени в България заемат важни постове във всички сфери. Тя е изненадала приятно домакините си с отлични познания за древната история на Стара Загора и е изразила готовност да посети отново града и региона.

(СН)