Председателят на Комисията по земеделие към НС Мария Белова: Пред държавата стои важната задача да защити българските фермери

103

Председателят на Комисията по земеделие към Народното събрание Мария Белова дискутира днес с представители на браншови организации проблемите в селскостопанския сектор. На срещата в Стара Загора, организирана от народните представители от ГЕРБ Радостин Танев и Борис Кърчев, Белова коментира законодателните дейности на парламента. Сред присъстващите в залата бяха председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов, председателят на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев, Иван Михов от Националната животновъдна асоциация, директорът на ОД „Земеделие“ – Стара Загора, Елка Бонева и др. Пред представителите на сектора Мария Белова изтъкна плюсовете на наскоро приетия Закон за ветеринарномедицинската дейност. Тя подчерта, че с текстовете му за пръв път се въвежда институцията „лично стопанство“. „Смятам, че последните законодателни инициативи ще бъдат изцяло в помощ на стопаните. Най-важната задача пред нас като законотворци, а и пред държавата, в момента е да защитим българските фермери от болестите по животните. Необходими са категорични действия, за да не загубим българското производство“, подчерта председателят на Парламентарната комисия по земеделие. Белова коментира новопоявилите се случаи на птичи грип в община Раковски. По думите й единствената възможност в подобна ситуация е умъртвяване на засегнатите пернати, за което стопаните ще бъдат обезщетени. Белова подчерта, че заболяванията по животните нанасят сериозни щети на животновъдството не само в България, а и в цяла Европа, и по света.

В рамките на дискусията Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите отвори темата за дългоочаквания Закон за земята. Той отхвърли твърденията, тиражирани в медиите в последните дни, че има опасност дребните стопани да загубят своите земи заради дейността на едрите стопани. Позицията му бе подкрепена и от Мария Белова. „Няма опасност за собствениците на земи на малки терени. Това в момента е добре организирана кампания. Надявам се, че тази атака ще спре“, призова председателят на Комисията по земеделие към Народното събрание. От своя страна Цветан Берберов изрази съжаление, че за четвърти път Законът за земята претърпява неуспешен старт. Зърнопроизводителят призова още за създаването на законопроект, касаещ браншовите организации в родното селско стопанство. „Подобен нормативен акт трябва да бъде иницииран от земеделските организации. От 2006 г. темата се дискутира, но за съжаление не виждам как дори в оставащата година от мандата на това Народно събрание подобни текстове могат да бъдат приети“, заяви Мария Белова.

По време на срещата бе коментиран и законопроектът за агрохранителната верига. „Очакваме да имаме много предложения между двете гледания в пленарна зала. Този законопроект изпълнява европейската стратегия „От фермера до трапезата“. Подкрепата за този законопроект е първа стъпка към приемането на норми, които да гарантират качествената храна на населението“, обясни още Мария Белова.

От своя страна народният представител Радостин Танев подчерта, че целта на подобни дискусии е да бъде подобрен диалогът и комуникацията между представителите на селскостопанския сектор и законотворците у нас. „Най-важната ни цел е да приемем такива закони, които да бъдат във ваша полза“, заяви Радостин Танев.

Живко ИВАНОВ