Предприятия спряха работа заради цената на тока. А ако спре „Марица изток“?

1078

Високите цени на тока през последните дни на Българската независима енергийна борса станаха причина предприятия да спрат производството си или да намалят работата наполовина. В сегмента „Ден напред“ за 4 юли цената на борсата бе 131.96 лв. на мегаватчас, а ден по-рано – 195 лв. на мегаватчас. Веднага упреците бяха хвърлени към държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, че произвеждала и предлагала по-малко енергия на фона на инсталираната си мощност.

Каква ли обаче ще бъде цената на борсата, ако комплекс „Марица изток“ с общо инсталираните 3200 MW спре работа, за каквото мечтаят лобистки екологични сдружения и европолитици?

Минни и енергийни специалисти са категорични, че тогава всички производствени предприятия ще спрат работа поради невъзможността да си купуват скъпия ток от фотоволтаиците, ветрогенаторите и тем подобни.

И тогава кого ще вини едрият бизнес?

Сега, когато комплекс „Марица изток“ има най-голяма нужда от защита, едрите бизнесмени негодуват от него, а отговорните ни политици козируват чинно пред европейските си началници за нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

За разлика от Полша, Унгария и Чехия, които също са страни-членки на ЕС.

Както вече стана известно, миналия четвъртък лидерите на ЕС не успяха да наложат целта за т.нар. въглеродна неутралност до средата на века заради противопоставянето на Полша, Унгария и Чехия.

„Ние не искаме ситуация, в която грижите за световния климат да са за сметка на полската икономика“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки. „Полските предприемачи не могат да понесат разходи, които са несъразмерни с потреблението на енергия и причинените от тях емисии на CO2,“ каза той, като призова ЕС да предложи „подробен пакет от компенсации“ за намаляване на емисиите.

Унгария също съобщи, че „няма да може да подкрепи целта на ЕС“, докато не разбере колко финансиране може да предостави ЕС за модернизацията на индустрията.

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш пък разкритикува усилията за поставяне на по-строги цели в областта на климата като „екологична истерия“.

А България? И нейната икономика, както в Полша, Унгария и Чехия зависи от въглищата, но или едрият бизнес не е осъзнал това, или се опитва при всяко повишение на цената на тока на борсата да извива ръцете на политиците, които у нас иначе са много словоохотливи, но мълчат в Брюксел, където се „коват“ директивите за затварянето на въглищните централи.

Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. В материала е използвана и информация от 3е-news.