Предписанието на експертите за площада на Стара Загора чака подписа на министър

171
Откритият некропол в центъра на Стара Загора при извършваната реконструкция на площадното пространство

Предписанието на експертите от Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности за съдбата на откритите близо 40 гроба от некропола на античния град Августа Траяна в центъра на Стара Загора все още не е пристигнало и най-вероятно чака подписа на министъра на културата Боил Банов, съобщи главният архитект на общината Виктория Грозева.

Според предварителната й информация от срещите с експертната група находките ще бъдат покрити с геотекстил и затрупани с пясък за евентуални бъдещи проучвания във времето.

Част от съоръженията, свързани с експлоатация на площада (басейн за оборотна вода и довеждащи тръби), след покриването му с гранитни плочи ще бъдат изместени, но това нямало да забави допълнително строителството.

Арх. Грозева съобщи още, че съдбата на откритата преди 42 години при строежа на общинската сграда антична куполна гробница, която е скрита в приземието, ще бъде решавана чрез проект за цялостния ремонт на сградата.

С този проект Общинската администрация е кандидатствала за финансиране, но все още няма крайно решение. Проектантите са предвидили помещението, където е артефактът, да бъде отворено за посетители.

По мнение на арх. Грозева самата гробница се нуждае от допълнително проучване и вероятно от консервация, но за това трябва да се произнесат специалистите от Регионалния исторически музей. При решение за консервация финансирането ще трябва да бъде осигурено от общинския бюджет, подчерта главният архитект. Защо това не е било направено през изминалите 4 десетилетия, тя не се нае да коментира.

Христо ХРИСТОВ