Предложението на ДПС за отворено подпомагане на политическите партии срещна подкрепа от ГЕРБ

132

„В предложението ни има текст, който забранява външно финансиране“, подчерта старозагорският депутат Халил Летифов

Движението за права и свободи отправи предложение за отпадане на общественото подпомагане и разрешаване на юридически и физически лица да спонсорират политическите сили при пълна прозрачност. Подобна формула за издръжка на партийните централи съществува в САЩ. Пред „Старозагорски новини“ народният представител Халил Летифов коментира, че в предложението на ДПС се съдържа текст, който забранява външното финансиране на партиите. Отвореното финансиране е срещнало подкрепата на най-голямата политическа сила у нас – ГЕРБ. Това разкри в кулоарите на парламента председателят на движението Мустафа Карадайъ. „Ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с 0 лв. субсидии от държавата. От ГЕРБ изразиха подкрепа, но все пак ще продължат да настояват за 1 лев на глас. Нашата цел е да направим прозрачен за българското общество процеса по издръжка на политическите сили“, подчерта Летифов.

За пореден път от ДПС обясниха тезата си, че всяко държавно финансиране под 10 лв. за действителен глас прави невъзможно издържането на партиите и провеждането на предизборна кампания. В тази връзка Халил Летифов посочи, че в страната има над 260 общини, в които повече формации поддържат свои офиси. „При 1 лев субсидия за глас покриването дори само на тези разходи става невъзможно. Подобни минимални нива на финансиране е в интерес единствено на големите политически играчи“, заяви Летифов. На въпрос съществува ли риск с отворено финансиране да се легализира корупцията и вмешателството на едно или друго физическо или юридическо лице в начина на водене на политика от дадена партия депутатът подчерта, че целият процес ще бъде прозрачен и пред очите на българското общество. „Ние от ДПС и днес смятаме, че заиграването с партийните субсидии е преди всичко популистки ход. Подпомагане трябва да има, но то не бива да бъде под 10 лв. за глас. Нашето предложение е отговор на готвената промяна, с която свиваме финансирането на партийните централи от 1-ви юли до края на годината до 1 лев“, уточни Халил Летифов.

От ДПС призоваха с отпадането на задължението държавата да спонсорира политическите партии спестените средства да бъдат насочени към фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. „Така ще стимулираме обновяването на детските заведения и ще подпомогнем младите родители, а това е стъпка към решаването на демографския проблем у нас. Вярваме, че предложението ни ще бъде подкрепено“, заяви Летифов.

Живко ИВАНОВ