Предлагат паметник на генерал-легенда във ВИП ложа на стадион „Берое“

175

Паметник в цял ръст на легендарния генерал от някогашните Строителни войски Делчо Делчев да бъде издигнат насред ВИП ложата на старозагорския стадион „Берое“ предлага инициативен комитет в навечерието на 100-годишнината от рождението на военачалника.

Генерал Делчев е роден на 27 март 1920 година в хасковското село Ябълково, от съвсем млад става член на комунистическата партия, бил е партизанин от отряд „Асен Златаров“, участва във Втората световна война, от 1946 г. слага пагоните на трудовите войски и се пенсионира като генерал-майор и командир на Старозагорската строителна дивизия. Сред многобройните обекти, които са изградени под негово командване, е и монументът на старопланинския връх Бузлуджа (1974 – 1981 г.)

Запален шахматист и любител на футболната игра, под негово командване са били десетки от най-добрите играчи, десетилетия наред е помагал за местния клуб „Берое“, почти до смъртта си на 31 май 2007 г. беше неизменно сред зрителите на стадиона край парк „Аязмото“.

Гробът на легендарния генерал в старозагорските гробища винаги е със свежи цветя

Идеята за издигането на паметник на генерала има вече почти десетилетна история. Предложението е направено от хора, свързани с футбола и бивши негови войници, сред тях бе споминалият се и два мандата кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев.

Първоначално предложението бе стадионът да носи името на Делчев, но по така и останали неясни причини то не успя да събере мнозинство сред местните парламентаристи.

Отхвърлена бе и идеята бюстът му да бъде при входа на стадиона. Сегашното предложение за скулптурна фигура от бронз, седнала на любимото му място сред запалянковците, също се посреща с известни резерви най-вече от скулпторите.

Те се опасяват, че няма да успеят да пресъздадат достатъчно реалистично образа на двуметровия мъж с униформа и генералски лампази. Скулпторите напомнят, че вече няколко конкурса за паметници в Града на липите се провалят, сред които идеите за хан Тервел, свети Климент Охридски и знак за Център на вселената. Предстои да бъде обявен конкурс за фигурата на генерала, най-вероятно той ще бъде национален, коментират членове на инициативната група. Очакванията са паметникът да бъде готов за 100-годишнината на Делчев догодина.

Христо ХРИСТОВ