Предлагат нови цени за ползване на помещения в културните институции на Стара Загора

171
Ползването на новата зала на Културен център "Стара Загора" на пъпа на града ще е 3 360 лв. за 6 часа, гласи едно от предложенията, които ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на ОбС

Думата имат старейшините, последното за годината заседание на ОбС е насрочено за 29 декември

Над определянето на нови цени при наемането на сграда и помещения за културни цели ще умуват общинските съветници в Стара Загора при последното си за годината заседание на 29 декември.

В предложението си кметът Живко Тодоров е отбелязал, че съвсем наскоро са отворили врати музей „Дом Литературна Стара Загора“ и обновеният Културен център, където са инвестирани над 3 млн. лв. от местните приходи и различни европрограми. Предстои да заработят активно Къща-музей „Николай Лилиев“ и Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“, от които се очаква да носят приходи, с които да се осъществява поддръжката и обслужването им.

От общинската администрация предлагат минималните цени за посещения в литературни музеи за изнасянето на беседа на български език от уредниците да бъде едва 10 лева, като без входна такса ще бъдат децата до 7-годишна възраст. За останалите цените са левче за деца над 7 години, ученици и студенти, а за възрастните е 2 лв.

3 360 лв. ще струва ползването на модерната зала на Културен център „Стара Загора“ (на пъпа на града) в рамките на 6 часа. Ако наемателят реши да направи още един спектакъл в същия часови диапазон, цената набъбва с още 1 200 лв. за всеки спектакъл, като сумата е с включен ДДС. Нови са цените и за изложби във фоайетата на двата етажа, като варират от 360 до 480 лв. за до две седмици. Сумата обаче не включва обслужването от персонала на Центъра.

3 000 лв. ще струва наемането на голямата зала в Старозагорската опера, обслужването от персонала е предмет на отделна договореност.

Очаква се цените да бъдат приети без бурни дебати, за разлика от предложението да бъде одобрен план-сметка за сметосъбиране, извозване до Регионалното депо, зимна поддръжка и парите за екоинспекцията.

На заседанието на Общински съвет Стара Загора предстои да бъде одобрена и новата структура на общинската администрация, която предвижда 5 при досегашни 4 заместник-кметове.

Иван ПЕТРОВ