Предлагат меценат и световен учен за патрон на новата гимназия в Стара Загора

698
Проф. Минко Балкански

Най-новото училище в Стара Загора, Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, да носи името на проф. д-р Минко Балкански, предлагат местни съветници, като припомнят, че живеещият във Франция 93-годишен физик има огромен принос за родното образование и подпомагане на учебната система с компютри по линия на серия благотворителни кампании през последните две десетилетия.

Точката е залегнала в дневния ред на редовното заседание на старейшините, което е планирано за 28 февруари. Наскоро роденият в близкото до Стара Загора село Оряховица учен и основател на Фондация „Миню Балкански“ е дал съгласието си.

Професорът е избран за доктор хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет, НБУ и старозагорския Тракийски университет. Възпитаник е на Сорбоната, където едва 28-годишен става професор, а впоследствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“. Завръща се в родината след десетилетия емиграция, за да създаде в бащиния си дом Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели. Носител е на най-големия български орден „Стара планина“. Предложението да стане патрон на новата старозагорска гимназия, където на първо време се обучават две паралелки с общо 52 деца, е от училищното настоятелство, за новата 2021/22-ра броят им предстои да се удвои.

В едно от интервютата си преди време проф. Балкански заяви: „Аз по принцип съм противник на държавата. Дори мога да кажа, че от младини споделям идеалите на анархистите. Аз съм за държава, но без чиновници. Или да го кажа по друг начин – аз съм за държава, в която всеки един от поданиците й ще бъде чиновник, но само за по час или два през деня.

А през останалото време ще работят за себе си. И съм убеден, че все някой ден ще настъпи такъв момент. Давам едно 50 години от днес нататък.“.

Съветниците в Стара Загора припомнят, че на практика за пръв път ще гласуват приживе някой да стане патрон на институция. Имало такъв случай с името на тукашната търговска гимназия „Княз Симеон Преславски“, но тя била кръстена така при раждането на Симеон Кобургготски.

Христо ХРИСТОВ