Преди 46 години забили първото колче за основите на Чинията

277
Цялото партийно и държавно ръководство во главе с Тодор Живков присъства на откриването на Чинията на 23 август 1981 година

На 23 януари 1974 година легендарният генерал Делчев изкачва Бузлуджа с проектанта арх. Стоилов, за да маркират площадката на бетонния мастодонт

Някъде през лятото или есента на 2020 г. е възможен оперен спектакъл във вътрешността на бузлуджанския монумент, по-известен като Чинията, твърдят запознати с развоя на сагата около възстановяването му. Засега директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, който пръв лансира звучащата екстравагантно идея, не бърза да съобщава евентуалното произведение, което възнамерява да постави сред изглеждащите повече от сюрреалистично декори. Надява се скоро Министерството на културата най-после да предостави на Чинията статут на недвижим паметник на културата, което да „развърже“ ръцете за търсене на средства от програмите на ЕС.

Междувременно с част от 185-те хиляди долара, дадени от фондацията на милиардера Гети, студенти от УАСАГ направиха 3D-замервания, а областната администрация в Стара Загора успя да разчисти останките от вандалските набези през последните 3 десетилетия в централната зала. Според областния управител Гергана Микова в началото на февруари студентите ще представят публично резултатите от обследването на конструкцията. След това щели да бъдат обезопасени специални коридори за ВИП туристи, които срещу съответно заплащане ще могат да разгледат станалия прочут с тайнствеността си по света монумент от времето на соца.

. Хиляди строители с пагони под командването на легендарния генерал Делчо Делчев (в средата) са участвали в изграждането на мегаобекта (кадърът е от лятото на 1976-а)

На 23 януари се навършват точно 46 години от първото стъпване на строители на мястото, където по специално решение на някогашния ЦК на БКП е трябвало да се съгради мемориален дом на партията. Сред първите, които забиват жалоните за бъдещата строителна площадка, са проектантът арх. Георги Стоилов, проф. Добромир Коларов, инж. Петър Върбанов и техник-инвеститорът Марин Драганов, споделя през далечната вече 1981 г. командирът на старозагорската Строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Първият срок за финал на строежа е 3 март 1978 г., по повод 100-годишнината от Освобождението, но в крайна сметка някогашният Първи – Тодор Живков, прерязва лентичката едва на 23 август 1981 г. Строителството струвало по думите на генерала около 25 млн. лв. по цени от 1979 г.

За днешното възстановяване на монумента, който е в плачевно състояние, никой не може да каже колко ще са потребни. Според едни – около 1.5 млн. евро, според други – поне 5-6 млн., в зависимост какво точно ще бъде ремонтирано и върнато към началния му блясък.

Междувременно Чинията влезе в световните класации като едно от най-интересните места за екстремен туризъм, десетки са вече публикациите, последните са от страниците на луксозния тритомник Atlas des Utopies, където са публикувани кадри, заснети през 1981-ва от казанлъшкия майстор на обектива Бедрос Азинян. Впрочем същите кадри могат да бъдат видени по коридорите на луксозния хотел „Еделвайс“ на Бузлуджа, където някога приготвили специален апартамент за Тодор Живков, но той така и не пренощувал вътре.

През десетилетията бузлуджанският монумент бе превърнат в място за подслон на пуснати свободно полудиви коне, показва кадър, направен от майстора на обектива Александър Иванов

Разрови ли се в нета, човек със сигурност ще попадне на блогъра Дърмън Рихтер, който рекламира възможностите за „тъмен туризъм“ до и в изоставени мегапаметници.

Сред дестинациите е и бузлуджанската Чиния, която от година време е под охраната на МВР и допускането вътре става само с подписа на старозагорската губернаторка Гергана Микова. Въпреки охраната има и „късметлии“, които твърдят, че са успели да зърнат отблизо образите на Живков, Ленин, Маркс и Енгелс върху стените на овалната зала. Откъде са проникнали и на каква цена – тъне в мъгла.

Петър ХРИСТОВ