Преди 150 години – 65 000 гроша плащали старозагорци за образование на децата си

179
Проф. д-р Вера Бонева (вдясно) представи неизвестни до сега факти за "харчовете", които старозагорци са правили преди век и половина, за да бъдат децата им грамотни

Колосална сума от 65 000 гроша са събирали за обучението на децата си жителите на Стара Загора преди век и половина, когато в града са съществували 10 училища (пет за момчета и 5 за момичета) с общо 1442 възпитаници, съобщи проф. д-р Вера Бонева по време на специално организирана за 180-годишнината от началото на светското образование в Града на липите кръгла маса-дискусия. В хода на проучванията си ученият-историк е събрал данни за предшествениците на съвременното образование – през 1818 година е имало 4 килийни училища, където на четмо и писмо се обучавали около 300 момчета и за които даскалите получавали нарочна плата от родителите. Две години по-късно към тях се прибавя и школо за девици в махалата „Акарджа“, което посещавали близо 100 момичета, нещо нетолкова характерно за тогавашното българско общество. Седем години по-късно отваря врати и елинско училище, на гръцки децата учел специално пратеният от Великотърновския владика Аксеополеос, което обаче просъществувало до към 1841-ва и се сляло с новото българско светско училище, в което пръв учител станал пристигналият от Габрово даскал Петър Иванов. Датата 1 май 1841 г. се смята за основополагаща от педагозите. През 1858 г. в града вече има 5 мъжки и 3 девически училища, като броят им бързо се увеличава и на практика във всяка една от българските махали е имало училище.

В хода на кръглата маса, проведена в Лапидариума при Регионалния исторически музей, бяха представени 5 научни доклада за ролята и мястото на Светиниколското училище; за учебното дело от Освобождението до 1944 година; за просветната роля на православно-християнското братство „Свети Дух“ в Чирпанско през 20-те години на миналия ХХ век и документалното наследство за училището в някогашното село Кутлуджа (днес квартал „Дъбрава“) през периода 1896-1938, съхранявано в Държавен архив – Стара Загора.

Христо ДИМИТРОВ