Превръщат дома на Николай Лилиев в поетична работилница

140
Ремонтът и цялостното възстановяване на дома, където е прекарал сирашките си детски години поетът Николай Лилиев в Стара Загора, трябва да завършат на 23 ноември т.г.

Домът, в който е прекарал сирашките си детски години поетът Николай Лилиев (1885-1960) и по-голямата му сестра Божана, ще бъде превърнат след цялостния му ремонт в място за среща на млади таланти от Града на липите, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова.

Тя предлага в приземния етаж да бъде обособено място за графично ателие, където да бъде поставена автентична преса от началото на миналия ХХ век.

От няколко дни домът е превзет от строители-реставратори, които ще трябва до 23 ноември да го върнат към автентичния му облик, такъв, какъвто го показват старите фотоси.

Майстори от „Зарастрой“ ООД възстановяват оригиналните орнаменти по фасадата

Предвидените дейности са на стойност 103 187 лв., от тях 46 434 лв. се осигуряват по линия на Проект „Красива България“. Останалите пари ще бъдат дадени от бюджета на Община Стара Загора, която от две години вече е собственик на сградата.

Решението за финансирането беше взето от Управителния съвет на проект „Красива България“ на заседанието му от 19 юни, на което се преразпределиха допълнителни 2 млн. лв. за общо 14 чакащи реда си заявки от общини и други институции.

През август обществената поръчка за реставрацията спечели старозагорското „Зарастрой“ ООД, което предложи ценова оферта от 65 315 лв. без ДДС. Проектът е изработен от архитектурното бюро „Форум 49“ ЕООД на арх. Иван Иванов, бивш главен архитект на Стара Загора. Той е запазил голяма част от автентичните елементи, отличаващи строителството в Града на липите през първата половина на миналия век. По стари снимки е проектирана и каменната ограда на малкия двор на улица „Парчевич“ No 38, където са живели лелите на Лилиев.

Така ще изглежда къщата след завършването на ремонтните дейности според проекта на арх. Иван Иванов

Къщата пустееше и се рушеше от началото на 90-те години, когато за кратко там бе редакцията на литературното списание „Участие“ с главен редактор поетът Жеко Христов.

Приземното помещение пък бе превърнато в кафе-аперитив, за което напомняше оцелялата през изминалите две десетилетия табела. До преди 2 години къщата бе притежание на Министерството на културата. След продължила почти десет години преписка, тя бе предоставена на Община Стара Загора, запазен бе статутът и на национален паметник на културата.

Преди да отвори врати домът, ще бъде ремонтирана и паметната плоча, част от чиито бронзови букви бяха окрадени преди време.

Христо ХРИСТОВ