Превръщат вековно дърво в произведение на изкуството

65
Тепърва ще се решава как ще изгледа изсъхналият вековен бряст в центъра на Сливен

1 392-ма жители на Сливен предлагат изсъхналия заради заболяване емблематичен за града стар бряст в центъра да бъде използван за направата на произведение на изкуството.

Това са 64.4 на сто от анкетираните специално по поръчка на общинската администрация граждани, коментира кметът Стефан Радев.

Анкетата, в която са били обхванати общо 2 163 души, е проведена от началото на ноември до края на миналата 2020 година. Останалите 771 души са предложили на мястото на изсъхналото да бъде засадено ново дърво.

Предстои да бъде сформиран обществен съвет, който да проведе конкурс за идейни проекти, да определи статута на конкурса и да избере трите най-добри предложения. За участие в него ще бъдат поканени представители на организациите на художниците, архитектите и проектантите; граждански сдружения, общински съветници и експерти. Правилата за участие в конкурса ще бъдат оповестени след решението на обществения съвет и ще се предприеме популяризиране на идеята и в други градове на страната, за да се включат повече участници.

През 2013-а по молба на община Павел баня известният резбар Иван Бубев превърна в произведения на изкуството два от изсъхналите стари бряста в курортното градче

Общественото допитване беше проведено по идея на кмета Стефан Радев, според когото дървото е част от историята на града, емблема за поколения сливналии и заради високата емоционална стойност е важно да се вземе всеобщо решение.

Стволът е сух, има израснали издънки, които обаче може да наследят пагубното за бряста заболяване.

Кметът благодари на участниците в анкетата и се надява да постъпят интересни идеи, като реализацията на избрания проект ще бъде финансирана от Общината.

Христо ХРИСТОВ