Пребиваващият от 20 месеца в ареста приватизатор на роботостроителния завод „Берое“ се отказа от адвокатите си

170

Днес бизнесменът поиска отвод на съдията, както и прекратяване на делото срещу семейството му

Приватизаторът на бившата старозагорска гордост – роботостроителния завод „Берое“, и още редица държавни фирми Николай Банев се отказал от всички свои защитници до момента по делото. Това той направи в началото на днешното заседание в Специализирания наказателен съд, съобщи dir.bg.

Банев е поискал 30 минути почивка, за да може да говори с адвокатите си, с които твърди, че не е могъл да разговаря 5 месеца. На този етап съдът ще назначи служебен адвокат на бизнесмена, като не се изключва възможността той да преупълномощи досегашните си или да наеме нови.

По време на заседанието задържаният бизнесмен поиска да даде обяснения, в които определи делото като бутафорно и заяви, че 20 месеца е задържан под строг тъмничен режим. Той се оплака и от законовата репресия, която се води срещу него.

Банев настоя съдът да му покаже документ за изискуеми и неплатени данъци, за да се оправдае задържането му, за което твърди, че нямат доказателства.

В края на изказването си бизнесменът поиска и отвод на съдията, както и прекратяване на делото. Всичко това обаче бе отхвърлено от съда и определено като неоснователно.

Съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгна през октомври м.г. Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Те бяха обвинени, докато се намираха в Ница в края на 2018 година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември.

През юли 2019 г. Евгения Банева беше освободена от ареста по здравословни причини след многократните й оплаквания от условията в килията, припомни dir.bg.