Пребазират две професионални гимназии в Стара Загора за началото на учебната година

1074
След приключване на ремонтите ПГ по строителство, архитектура и геодезия и ПГ по електротехника от държавни ще станат общински

Санирането на сградите е по програма на МОН, но заради процедурите по избор на изпълнител ремонтните дейности се забавили

Учениците на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ и възпитаниците на Професионалната гимназия по електротехника „Г. С. Раковски“ ще бъдат пребазирани. Двете учебни заведения няма да открият предстоящата учебна година в собствените си сгради, тъй като в тях предстои да бъде извършено саниране. Това съобщи за „Старозагорски новини“ Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора. Двете старозагорски професионални гимназии са държавни и по тази причина процедурата по избор на изпълнител е била реализирана от Министерството на образованието и науката. Училищата са включени в програмата на просветното ведомство за прилагане на мерки за енергийна ефективност на сградите. Поради преминаването през различни законови процедури началото на ремонтните дейности се забавя във времето, но те все пак ще стартират с откриването на учебната година. „От 10 дни работим по въпроса с пребазирането и вече имаме ясен план къде учениците на двете учебни заведения ще започнат годината“, заяви Иванка Сотирова. За възпитаниците на „Лубор Байер“ е предвидено да бъдат настанени в сградата на Професионалната гимназия по механотехника. По-различен е планът за близо 220-те ученици на Професионалната гимназия по електротехника „Г. С. Раковски“. Те ще провеждат занимания в корпуса с помещения за практика или т.нар. „Малък завод“. Друга част от учебния процес ще се осъществява в общежитието на училището, с което на практика учениците ще останат на територията на своето учебно заведение.

Ясна е фирмата-изпълнител на санирането в сградите на двете учебни заведения. Това е същото дружество, което реализира цялостното обновяване на IX ОУ „Веселин Ханчев“. „Доволни сме от работата на тази фирма и се надяваме, че нещата ще се изпълнят добре и в двете професионални гимназии“, коментира избора на изпълнител Иванка Сотирова. Тя подчерта, че след приключването на ремонтите статутът на двете учебни заведения ще бъде променен и от държавни те ще станат общински, изпълнявайки по този начин разпоредбите на Закона за предучилищното и училищно образование.

Зам.-кметът увери, че в Стара Загора няма учебни заведения, които да имат проблеми със забавяне на извършваните в тях ремонти. Последни довършителни дейности се изпълняват в дворовете на IX ОУ „Веселин Ханчев“ и СУ „Иван Вазов“. Училищата бяха изцяло ремонтирани в рамките на мащабния проект за модернизация на училищната инфраструктура, който местната администрация изпълнява. Неговата стойност възлиза на близо 15 млн. лв.

Живко ИВАНОВ