Странно, но факт: Празник за деца и кучета в Деня на Стара Загора

57

На 5-и октомври – Деня, в който Стара Загора ще чества своя празник, се организира и празник за деца и кучета. Всъщност това е шестото издание на веселбата между кучета и деца, инициирано от СНЦ „За Хората и Животните“, в чест на Деня на Стара Загора!?

В програмата на празника, който ще започне в 17:00 часа в парк „Зеления клин“, са включени демонстрации на обучени кучета и възпитаници на Кучешко училище – Кучилище, които ще покажат, че да се спортува с домашния любимец е забавно, много приятно и възпитава добри стопани и послушни кучета, обявиха организаторите и добавиха, че са подготвили и забавни игри за деца и четириноги, както и конкурс „Моят прекрасен домашен любимец“. Участието ще е безплатно, ще носи награди, а записването ще стартира на 5 октомври от 16:45 часа на място.

От прессъобщението, изпратено до медиите, става ясно още, че по време на събитието Общинският приют за безстопанствени животни ще покаже някои от милите си дружелюбни обитатели, които ще могат да бъдат осиновени. Както и че за втори пореден път в инициативата се включи и Община Стара Загора със специално отворено на място бюро за регистрация на домашни кучета.

„Служители ще обслужат всеки стопанин, който е пропуснал да регистрира кучето си. За целта са нужни 2 снимки паспортен формат, копие от ветеринарния паспорт на кучето с всички ваксини и чип. Годишният данък за кучета в Стара Загора е 24 лева, наполовина плащат собствениците на кастрирани кучета.

На същото място, със съдействието на ОДБХ – Стара Загора, желаещите ще могат да проверят дали данните от чипа и паспорта на техния домашен любимец са изрядни и да заверят паспорта му с подпис и печат срещу 2 лв.

В програмата ще се включат с танцови и вокални изпълнения талантливите възпитаници на ДЮССИ „Аллегра“.

Докато децата се забавляват, за всички гости на празника ще има инфо зона, в която ветеринарни специалисти ще дават съвети за добра грижа и хигиена, профилактика и хранене на техните домашни любимци“, гласи остатъкът от програмата.

(СН)

Б.Р. „Старозагорски новини“ поздравява организаторите за празника за деца и кучета, но и към момента е в неведение защо тази проява се провежда точно в Деня на Стара Загора… деня, в който е положен първият камък за възраждането на града от пепелищата и масовото клане, дело на ордите на Сюлейман паша… В който кучетата нямат никакъв принос.

След като в годишния календар има безброй дати за всевъзможни обекти и дейности (само 1 октомври е Световен ден на музиката, Ден на възрастните хора и Ден на вегетарианството), вероятно в календара СНЦ „За Хората и Животните“ могат да изберат по-подходяща дата… от паметния за старозагорци 5 октомври.

С най-добри чувства:
Йовка НИКОЛОВА