Правят 3D модели на Чинията и съборения паметник „1300 години“ пред НДК

74
Моменти от 3D заснемането на Чинията, предоставени от габровския Дом на хумора и сатирата

Специалисти от кипърска компютърна лаборатория подготвят създаването на 3D модели на рушащата се Чиния на Бузлуджа, несъществуващия вече монумент „1300 години България“ пред НДК и Паметника на Съветската армия в София, които ще бъдат представени в специална интернет платформа заедно с документални спомени и становища за тях, съобщи директорът на Дома на хумора и сатирата в Габрово Маргарита Доровска.

Работата е по съвместен проект, в който участват арт-експерти от Любляна, Прага, Виена, Никозия, Белград и Габрово, като половината от необходимото финансиране е по една от програмите на Европейската комисия.

Проектът Nonument е стартирал през 2017 година и трябва да приключи през есента, той предвижда да бъдат заснети и документирани по различен начин общо 80 обекта и пространства, създадени преди време по идеологически причини и пак заради тях забравени или изоставени.

„Искаме да покажем тези в много отношения спорни паметници и места, без да предлагаме какво да се случи във времето с тях, защото, когато хората нямат информация, много лесно махат с ръка и не желаят те да бъдат запазени!“, коментира Доровска.

В рамките на този международен проект поканени от кипърската фондация „Артос“ от Никозия специалисти в продължение на два дни са извършили 360 градусово VR видео и 3D сканиране на Чинията, за да бъде изработен точен модел на мегамонумента, за който от няколко месеца екип от Министерството на културата и Националния институт за недвижимите паметници подготвя документация за обявяването му за паметник на културата. Специално за кипърските експерти старозагорският областен управител Гергана Микова е издала разрешение за отварянето на Чинията, където достъпът от съображения за сигурност е забранен и има жива полицейска охрана.

Едновременно с работата по изработката на 3D моделa словенският партньор по проекта МоТА (Музей на прехода) прави интервюта с хора от различни възрастови групи в Казанлък, Шейново, Габрово и София, чрез които да проследи доколко те познават историята на паметника и какво е мнението и сантиментите им към него, уточни Доровска.

Тепърва предстои екип от студенти в УАСГ да направят свое проучване за състоянието на конструкцията на Чинията, което да послужи за бъдещата работа по подготовката на проектите за санирането й. То вече беше препоръчано от представителите на Международната организация „Европа Ностра“, които посетиха Бузлуджа миналата година и направиха своите препоръки към държавните институции за бъдещето му използване като туристическа и културно-историческа атракция.

Близо 14 млн. лева е струвало изграждането на Чинията, която отваря врати през 1981 година, според експертите от „Европа Ностра“ възстановяването ще струва около 7.5 млн. евро без ДДС, като в тази сума е включена и направата на специален асансьор по стоманобетонния пилон, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина. Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството. Според авторите на докладите (водещи специалисти от международен мащаб) „паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение“ и „шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение“.

Те предлагат той първо да бъде обезопасен, което ще струва около 500 000 евро, тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия.

Христо ХРИСТОВ