Правят пореден опит да тръгне дело срещу фалшификатори на пари

280
Момент от акцията на ГД БОП през 2017 година за задържането на Иван Дочев и още двама души при сделка с фалшиви банкноти

Днес състав на Окръжен съд – Стара Загора, ще направи пореден опит за старт на наказателно дело срещу петима участници в организирана престъпна група за изготвяне на неистински парични знаци и притежание на наркотици. Досъдебното производство тръгна след шумно огласена акция на ГД БОП през 2017 година, зацикли след закриването на Специализирания наказателен съд и пренасочване към мястото на извършване на престъплението.

Насроченото за 25 октомври разпоредително заседание по НОХД No 663/2022 г. е било отложено поради невъзможност да се явят един от обвиняемите и негов защитник, съобщиха от съдебната администрация. Оттам изразиха надежда, че този път няма да има пречки за началото.

На подсъдимата скамейка трябва да застанат добре познатите на криминалистите от ранните години на ъндърграунда в Казанлък и региона братята Филип (Феро) и Емилиян Илиеви, Сунай Джоков, Андрей Тоцков и изкусният майстор печатар Иван Дочев. До задържането на четиримата се стигна след като на 11 декември 2017 година в помещение на бившата механа в Габрово „Мустанг“ антимафиотите откриха модерна офсетова машина „Хайделберг“ и метални печатни форми за долари и евро. Аналогична машина е била използвана по-рано в помещение, намиращо се в павелбанското село Долно Сахране, намерената в Габрово била резервна и Дочев успял навреме да я закопае.

След акцията в Габрово тогавашният шеф на ГД БОП Ивайло Спиридонов заяви, че освен машината са били намерени 16 плаки за 50 и 100 долара и 193 листа с по 100 и 500 евро, готови за разпространение. Фалшивите пари не са влезли в обръщение. До разкриването се стигнало след като излезлият от затвора Дочев споделил за скривалището пред свои познати. Името на 55-годишния Дочев се появи за пръв път в публичното пространство на 2 октомври 2010 г., когато антимафиоти от Стара Загора и Габрово разкриха при съвместна акция с американската служба „Сикрет сървиз“ голяма нелегална печатна база за фалшиви пари в павелбанското село Долно Сахране. В района на връх Шипка бяха арестувани трима души в момент на сделка с 50 000 евро и 10 000 долара, сред които и Иван Дочев. Той беше осъден на 3.5 години ефективно, които изтърпя при първоначален строг режим. След габровската акция петимата обвиняеми прекараха повече от година в ареста, но в крайна сметка мерките им за неотклонение бяха заменени с по-леки поради изтичане на всички възможни срокове за задържане зад решетките, припомнят юристи.

Христо ХРИСТОВ