Прави ли МОСВ собствена политика на гърба на премиера?

394
Министър Нено Димов по време на участието си в срещата в Стара Загора за спасяването на българския въгледобив и въглищните ТЕЦ-ове

Този уточняващ въпрос си позволи да зададе „Старозагорски новини“ на Министерството на околната среда и водите, след като завчера получихме от него пространствен отговор за трите възможни варианта за обжалване на Референтния документ на ЕК, поставящ неизпълними екологични изисквания пред въглищните ТЕЦ-ове. И нито дума, че МОСВ като отговорна институция, чиито представители участваха в гласуването на Референтния документ на 28 април в Брюксел, ще обжалва и ще настоява за прегласуването на въпросния документ.

Както вече медията ни съобщи нееднократно, заради открити процедурни нарушения в деня на гласуването, за обжалването и прегласуването на заробващия документ първо се обявиха от Европейската асоциация на въглища и лигнити Еврокол, а на срещата, организирана в Стара Загора за спасяването на българския въгледобив и въглищните топлоцентрали – и министър-председателят Бойко Борисов.

След като в отговор на наше питане, от МОСВ ни обясниха трите според тях въжможни варианта за обжалване на процедурата (б.р. публикувани във вчерашния ни брой и в сайта ни starozagorskinovini.com), медията ни зададе доуточняващ въпрос на екоминистерството – кой вариант ще бъде използван и кога. И ако това не се случи, не прави ли МОСВ собствена политика на гърба на премиера?

Отговора, който получихме днес от пресцентъра на МОСВ гласеше, че по време на срещата в Стара Загора министър Нено Димов е очертал мерките за спасяването на въглищните централи (големите горивни инсталации) и ни препратиха да видим информацията, публикувана в сайта на екоминистерството, която дословно гласи:

„България има шансове да получи дерогация (отлагане на влизането в сила) на по-строгите европейски норми за вредните емисии от големите горивни инсталации. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на кръгла маса в Стара Загора за бъдещето на ТЕЦ-овете. Той посочи, че страната ни може да се възползва на първо място от това, че директивата допуска централите, които няма да могат да покрият нормата за серни диоксиди, да могат да получат дерогация. Освен това топлоцентралите трябва да докажат с ясни разчети, че разходите за изпълнение на по-строгите норми са по-големи от очакваните ползи за околната среда. Трето условие е да се обоснове, че географското положение на централите е такова, че се използват местни въглища. И още – всяка централа трябва да гарантира, че екологичните условия в региона на дейността й няма да бъдат влошени.

Министър Димов предупреди, че за да получим дерогация е необходимо централите да започнат веднага да работят по изпълнение на тези условия. Трябва да знаем, че ако допуснем грешка, няма да получим положителен резултат, категоричен беше министърът“.

Медията ни не знае дали от пресцентъра на МОСВ е имало представител по време на срещата в Стара Загора, но ние бяхме там и документирахме всяка казана дума. Действително министър Нено Димов посочи дерогацията като единствена възможна алтернатива за спасяването на комплекс „Марица-изток“ и не каза и дума за обжалване – нещото, което той е обещал на синдикатите, според лидера на СМФ към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов, седмица по-рано. В изказването си в Стара Загора де факто министър Нено Димов очерта перспективата, че спасяването на давещите се, е в ръцете на самите давещи се – тоест на ТЕЦ-овете. Разбира се, обеща и експертна помощ, която обаче не се вмества някак си в качеството на МОСВ, като контролиращ орган. А пък и ако експертите му са същите, дето не разбраха, че по време на гласуването в Брюксел на 28 април е било допуснато грубо процедурно нарушение. И които в продължение на 6 години мълчаха за готвените нови промени в екологичните евроразпоредби за въглищните ТЕЦ-ове, а България изпадна в унизителното положение да научи за тях едва през м. февруари т.г. от Еврокол.

А и премиерът Борисов? Нима неговият призив за обжалването е кауза пердута?

Материала подготви:

Йовка НИКОЛОВА