Правителството трябва да даде отговори на серия от въпроси по проекта АЕЦ „Белене“

82

Страстите от последните дни покрай АЕЦ „Белене“ се разгарят на фона на информациите, че чужд консултант ще търси спасение за въглищните ни централи /б.р. ще разработва механизъм за капацитет/. ТЕЦ и АЕЦ или ТЕЦ срещу АЕЦ – това коментираха по БНР председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков и Руслан Стефанов, директор в Центъра за изследване на демокрацията.

Според Нейков правителството трябва да даде отговори на серия от въпроси, свързани с проекта за АЕЦ „Белене“, защото става дума за 20 милиарда лева. Той заяви, че ще напише тези въпроси и ще ги изпрати на министър Теменужка Петкова. По думите му най-важният въпрос е: „Как, без да имаме актуална енергийна стратегия и без актуализирана стратегия за отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, както и без действащ национален план за енергетика и климат, вместваме един такъв голям проект, който е за 50-60 години напред. Вторият голям въпрос е за ядрения риск – кой каква отговорност ще носи“.

Стефанов уточни, че по отношение на ядрения риск нещата са ясни – той никога не се носи от частния инвеститор: „Ако има лоши последствия, те ще се носят от българската държава… Проблемът на ядрената енергетика е, че тя не е гъвкава“.

Нейков заяви, че е песимист за този проект и уточни, че ако все пак той някога заработи, това ще е някъде през 2032-2035 година.

Руслан Стефанов посочи, че за получаването на 50 хил. лева по европейски проект се изискват повече документация, по-добре структурирана и искат повече информация за историята на фирмата, отколкото при процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта: „Ако видите публикуваните формуляри за това какво се изисква от стратегическия инвеститор, цяло чудо е, че бяха само 13 кандидатите, можеше да бъдат три пъти по 13. … Всичко е в пожелателен характер“.

„Става въпрос за някакви много конкретни частни икономически интереси, противопоставени на българския данъкоплатец“, смята Стефанов.

„Правителството е в ситуация на много заварени положения, в резултат от действия на други правителства“, посочи още Нейков. Той смята, че държавата допусна голяма грешка – да изгуби най-големият си поддръжник, това е общественото мнение. „Когато през 2002 – 2005 година се работеше по възобновяването на проекта за „Белене“, общественото мнение изразяваше около 80% поддръжка за този проект. Към днешна дата вече едва ли има 30-40%, а като има отговор на всички въпроси, ще е и по-малко“.

Нейков коментира, че при даване на държавни гаранции за проекта ЕК ще настоява процедурата да започне отначало, защото ще има неравнопоставеност, с оглед на правилата за конкуренцията.

Според Стефанов ЕК няма да иска в момента отговор за това дали държавата предоставя гаранции по проекта, но ако след 15 години се установи, че някъде в цялата процедура е предоставена държавна помощ, тогава ЕК ще поиска тази помощ да бъде възстановена.

Според двамата експерти има достатъчно голям опит в европейските държави по отношение на въглищните централи и държавата трябва да избере най-добрата стратегия.

В материала е използвана информация от 3e-news