Правителството обеща компенсации на бизнеса, за да се спаси от протеста

375

На 18 май синдикати и работодатели планираха голяма блокада на София, засега обаче само ще са в „стачна готовност“

Два дни преди протеста на бизнеса правителството стана конструктивно и предложи компенсации. „Разговорът с работодателите и профсъюзите беше много констуктивен и се обединихме около компенсации за май и юни – ток над 200 лв. за мегаватчас да бъде компенсиран от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за тези месеци“, заяви на брифинг премиерът Кирил Петков.

„Договорихме се още, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата“, допълни той. По думите заедно с профсъюзите ще работят по законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации.

След обявените от правителството компенсации, големият протест на работодатели и синдикати, планиран за тази сряда, засега е под въпрос. Това стана ясно на брифинга на организаторите на демонстрацията, който се състоя минути след среща в МС.

„Няма да приемем всяка критика към МС да се обяснява с намеса на Кремъл. Оставаме в готовност за протест. Исканията за цени на ток и газ са изпълнени“, обясни Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

„Оставаме в протестна готовност. С колегите имаме едно тръпчиво усещане, че обещаното от кабинета няма да се случи“, допълни Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Добри Митрев от Българската стопанска камара/БСК/ припомни, че утре от 15 часа предстоят разговори на управляващите и превозвачите, след което ще се вземе и окончателното решение за протест.

„Ще сменим датата, за да видим, че обещаното се случва“, поясни председателят на КРИБ.

„Към момента исканията на работодателите относно цената на тока за май и юни, както и в средносрочен план и цената на природния газ, ги смятаме за изпълнени и затова един мащабен протест за цената на тока и природния газ не би бил основателен“, отбеляза Васил Велев.

„Преди няколко месеца пак имахме обещания, включително за разписване на двустранни договори, но това не се случи. Докато не видим, че има разбирателство и компромиси в исканията на нашите колеги от Строителната камера, Транспортните браншови организации, включително и Минно-геоложката камера, докато не видим, че правителството не се вслушва в исканията на тези организации, ние оставаме в стачна готовност“, припомни Кирил Домусчиев от КРИБ.

Работодателите уточниха, че за пътните строители е започнало разплащане и вече 120 млн. лв. са им били преведени за изработеното.

„По наши изчисления, ако протестът на 18-ти май се състои, ще има над 30 000 човека. Това са нашите потвърждения, които правят организация, шият знамена и печатат лозунги. При всички положения ще изчакаме срещата с транспорта и техните браншови организации“, отбеляза Домусчиев.

На въпрос дали свръхпечалбите в сектор енергетика ще са достатъчни, за да покрият компенсациите към бизнеса той допълни, че поради по-високата цена на енергоносителите  расте и ДДС, което бюджета събира.

„Разчетите ни показват, че свръхпечалбите са напълно достатъчни, ако се види само какви печалби прави АЕЦ-а. Виждате тези големи приходи и самият износ на ток. Така че малък процент отива за компенсации. Те не идат от парите за пенсионерите. Това е пълен популизъм“, коментира председателят на КРИБ.

В материала е използвана информация от tribune.bg