По 5 години затвор за грабителите на 88-годишната баба Пенка от Дъбово

130
В деня, когато бяха задържани извършителите на грабежа, главният прокурор Иван Гешев изпрати по старозагорския окръжен прокурор Дичо Атанасов сладки на 88-годишната Пенка Карачобанова

Присъди от по 5 години ефективен престой зад решетките при първоначален строг режим получиха грабителите на 88-годишната Пенка Карачобанова от мъглижкото село Дъбово от чийто дом през нощта на 18 април бяха задигнати 40 лв., а тя едва не загина, наритана в тъмното от неканените „посетители“.

Извършителите на грабежа, рецидивистите Петко Атанасов (53 г.) и Иван Василев (63 г.), признаха изцяло вината си, както и събраните в хода на досъдебното разследване факти и обстоятелства. Това им донесе намаление на наказанията с 1/3.

Грабежът е извършен в условията на опасен рецидив, Иван имал зад гърба си три изтърпени вече присъди и за последно излязъл от затвора в края на 2017 г. От тогава водел скитнически начин на живот. Сходна е биографията и на Петко, с когото за няколко седмици през март и април предприели половин дузина „набези“ по селата на няколко общини в Старозагорска област.

За казуса с нападението над старицата се погрижи лично главният прокурор Иван Гешев след журналистически публикации за случилото се. Атанасов и Василев бяха задържани в хода на специализирана полицейска акция на 24 и 25 април, изправянето им пред Темида се забави заради извънредното положение с Covid 19. Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Пловдивския апелативен съд в 15-дневен срок.

Христо ПЕТРОВ