По-спокойно лято отчетоха от Пожарната в Стара Загора навръх професионалния си празник

134
Участниците в брифинга

„Тази година горски пожари не сме имали, но пожароопасният сезон продължава до средата на октомври“, съобщиха на нарочна пресконференция в четвъртък от РДПБЗН в Стара Загора. Директорът комисар Стоян Колев уточни, че опасността не е отпаднала заради вятъра, който бързо разпространява горенето при евентуално запалване и припомни, че преди години към края на септември са гасили пожар в „Тюлбето“ в Казанлък.

От 1 януари до момента се е работило по 1744 инцидента. Това е значително по-малко в сравнение с миналата година, когато за същия период са били отчетени 2483 пожара. Разликата се явява основно в пожарите без материални загуби, каквито са тези в сухи треви, храсти, канавки и стърнища. Важен фактор за низходящата статистика е бил влажният месец юли.

По повод професионалния празник на българските огнеборци за първи път всеки ден, в рамките на цяла седмица (от 10 до 16 септември), в 11-те Районни служби се предвидени Дни на отворените врати с различни демонстрации

От общо 250 произшествия с материални загуби най-много са тези, които са възникнали от проблеми в електроинсталациите (късо съединение) – 52. Други 47 инцидента са били причинени от техническа неизправност в моторни-превозни средства. Детската игра с огън е предизвикала 3 пожара досега в областта. Пожарите при огневи работи и строителни неизправности са общо 10, което също е добър показател, коментираха от РДПБЗН. От там отчетоха още, че най-честата причина за възникване на пожарите е небрежност при боравене с открит огън – общо 38 произшествия.

От РДПБЗН са извършили 14 000 проверки на обекти от началото на годината до момента. Съставени са 132 акта. 48 от тях са били през пожароопасния сезон и по време на жътвата, основно за неизправна техника, необезопасени земеделски земи, липса на съоръжения за пожарогасене в комбайни, трактори и други транспортни машини.

В процес на установяване са извършителите на около 50 случая, които все още се разследват от ОДМВР – Стара Загора.

При ремонтите на училищата в областта са били спазени противопожарните норми, стана ясно още по време на брифинга.

Понастоящем областната противопожарна служба разполага с над 90 автомобила, за които вече е подписана заповед за зимната им подготовка.

Стела АЛЕКСИЕВА