По нови критерии ще е приемът на първокласници в Стара Загора

739

Записването на ученици в първи клас ще стартира на 22 май. Родителите могат да го направят по електронен път или на място в съответното учебно заведение. Тази година обаче Община Стара Загора въвежда нови критерии при класирането на учениците. Акцентът попада върху постоянния или настоящ адрес на детето. За целта показателят уседналост ще бъде разделен на 4 групи според близостта до учебното заведение, до което се намира адресът на всеки бъдещ ученик. Това обясни за медията ни ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

В първа група попадат децата, които по постоянен и настоящ адрес са с уседналост повече от 36 месеца. Те ще получат максималния брой точки по този показател – 300. Във втора група влизат децата, които са живели на съответния адрес от 1 до 3 години, за което се дават 200 точки. В третата група са тези под една година. Те ще получат 100 точки. В четвърта група попадат деца, чийто адрес е извън прилежащия район на желаното училище или пристигат от чужбина. В този случай те не получават точки.

„Във втората група критерии попадат всички онези социални фактори като дете сирак, полу сирак, деца с трайни увреждания, деца, чийто брат или сестра посещава съответното учебно заведение, както и близнаци. На тях ще бъдат дадени 10 точки. Това, което Община Стара Загора добавя, са допълнителни точки за изкарана в детска градина подготвителна група. „Причината да въведем този стимул е, защото в много от училищата няма подготвителни групи. Освен това така ще стимулираме подготовката на децата в детските градини. С тази мярка слагаме знак за равенство между подготвителните групи в градините и малкото съществуващи в училищата“, разкри Иванка Сотирова.

Всички данни, които родителите въвеждат на децата, ще бъдат проверявани на база съществуващата информация в системата ГРАО. Ако по една или друга причина бъдат въведени неверни данни, системата ще отхвърли автоматично съответното заявление. Родителите могат да посочват 5 степенувани желания за учебно заведение. За първия избор ще се дават 5 точки, а за последното посочено училище – 1 точка. „Родителите са свободни да избират учебно заведение съобразно своите удобства“, уточни зам.-кметът.

Определен е и точният брой на паралелките за всяко учебно заведение, в което предстои приемането на първокласници. За обособяването им е взето под внимание съответното желание на всеки един директор, което е било съобразено с предстоящото въвеждане на едносменен режим от учебната 2020/2021 г., обясни Иванка Сотирова.

Общо с три класирания ще бъдат разпределени записаните за първи клас ученици. Първото от тях ще бъде обявено в самото начало на месец юни. „Правилата вече са качени в електронен вариант и призовавам родителите да се запознаят с тях в оставащото до 22 май време“, напомни Иванка Сотирова.

Живко ИВАНОВ