По-малко от 30 медицински сестри излязоха на протест в Стара Загора

196

В шествието им по улиците на града се включи и омбудсманът Мая Манолова

Протестно шествие на медицински сестри, лаборанти, кинезитерапевти и специалисти в сферата на медицината се проведе в Стара Загора. Поредното настояване на представители на сектора за единна стартова заплата за медицинските сестри в страната събра около 30 души. Недоволството на старозагорските сестри бе подкрепено от националния омбудсман Мая Манолова, която се включи и в последвалото шествие през града. То стартира от двора на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и приключи в източната част на Стара Загора до медицински център „Свети Лука“. Наред с исканията за увеличение на заплащането част от участниците в протеста призоваха да бъде сложен край на натиска, който ръководителите на болници оказвали върху онези, които искат да се включат в шествието. Към този призив се присъедини и Мая Манолова. „Недопустим е натискът, който ръководители на лечебни заведения продължават да оказват върху медицинските сестри, за да не протестират.

В кой век живеем, нормално ли е в уж демократична България да се питаме имат ли право или не на протест медицинските сестри? Хората се страхуват, пазят мизерната си заплата. Това са съсловни искания и опитът да бъдат мачкани трябва да бъде осъден. Аз няма да го позволя, защото това са конституционни нарушения“, заяви националният омбудсман. Въпреки това ясно и категорично нито един от присъстващите не обяви, че върху него е бил оказван какъвто и да било натиск. В 12:30 часа от двора на Окръжна болница недоволните поеха на шествие по улиците на Стара Загора. С плакати и призиви те за пореден път настояха за увеличение на заплащането в сектор здравеопазване, подобряване на условията на труд и промяна в категорията. „Не мисля, че в ХХI век е нормално един чистач в чужбина да получава повече пари от хора, които имат квалифициран труд и дългогодишен стаж като медицинските сестри. Понякога се срамувам да кажа, че съм от България, защото хората в Европа ни свързват с корупция, което е безобразно и смешно“, заяви по повод организирания протест млада жена, която от години работи в Германия.

В Стара Загора Мая Манолова отказа да отговори на въпрос за евентуално нейно участие като кандидат на БСП за кмет на София. Тя подчерта, че подкрепя протеста на медицинските сестри и това, по думите й, следва да бъде темата на деня.

Живко ИВАНОВ

Б.р. В същото време на електронния адрес на „Старозагорски новини“ получихме съобщение от името на проф. д-р Йовчо Йовчев, шеф на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, което Ви представяме дословно: „Протестът на медицинските специалисти, проведен на 11 юни, не е съгласуван за място и час с ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора. Не е входирано искане за провеждане на групово мероприятие, съгласно нормативната уредба, което е отражение на броя на присъстващите – общо 24. Петима от тях са пациенти, трима са от екипа, организиращ протеста, 14 – от общински и частни лечебни заведения, един е на трудов договор в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и един – на втори трудов договор в същото здравно заведение.“