По инициатива на родители единственото средно училище в Гълъбово въведе ученически униформи

181
Емблемата на ученическите униформи е избрана след проведен ученически конкурс по рисуване, а цветът, напомнящ очите на Апостола, е бил избран единодушно от ученици, родители и преподаватели

Единственото средно училище в Гълъбово – СУ „Васил Левски“, въведе ученически униформи. „На този етап сме само с тениска с къс ръкав и блуза с дълъг ръкав с логото на училището. Децата избраха светлосиния цвят, за да напомня очите на Апостола. Носят ги с удоволствие, много са щастливи, дори искат да вкараме нови елементи, за да се обогати още“, коментира за медията ни директорът Нели Кючукова.

Идеята СУ „Васил Левски“ да има своя собствена визия не е нова.

В миналото учебното заведение е кандидатствало по проект към образователното министерство и в рамките на две години държавата осигурява средствата за пълен комплект униформи – лятна и зимна. Когато обаче проектът приключва, финансирането спира. Така за новите ученици униформи няма, обясняват от училището. Идеята то отново да е с разпознаваем облик идва на Педагогическия съвет през 2017 г. „Решихме да въведем отново униформи, тъй като имаше голям интерес от страна на родителите. Това със сигурност ще подобри и сигурността, и контрола на достъпа до сградата. Приехме офертата на фирма от Симеоновград, която ги изработи и вече, може би втора седмица, учениците ги носят“, разказа директорът.

Общата сума на дете за двете части на униформата е около 20 лв. Тя не затруднявала родителите, макар че сред тях имало и семейства с по три деца, коментират още от училището. И въпреки че от шивашката фирма са подарили 20 екипа, за момента не е имало такива, които да не могат да си ги позволят.

В СУ „Васил Левски“, което е и най-младото училище в града, се обучават 417 деца от 1-ви до 12-и клас. Въвеждането на униформа е едно от 35-те, съпътстващи мероприятията за 35-годишнината от създаването му, която се навършва догодина. То е открито на 15 септември 1984 г., като първоначално е било ЕСПУ, а негов патрон – Димо Дичев.

Алекс СТОЕВА