По-добре късно, отколкото никога…

494
Общинските съветници от "Народен съюз", участвали в брифинга

Общинските съветници от „Народен съюз“ – Стара Загора, изпратиха Отворено писмо до отговорните институции с настояване за запазване на въгледобива в комплекс „Марица изток“ до 2050 г. и ревизиране на българската позиция по „Зелената сделка“

В Отворено писмо старозагорските общински съветници от групата на „Народен съюз“ призовават за ревизиране на българската позиция по отношение „Зелената сделка“ и запазване работата на комплекса „Марица изток“ на въглища до 2050 г. Документът, подписан от Мария Динева, Методи Пенчев, Явор Гънчев, Митко Маринов, Иван Иванов, Христо Донев, Кирил Петков и подкрепен от председателя на Земеделски народен съюз, вече е бил връчен лично на държавния глава Румен Радев при визитата му в Стара Загора на 5 октомври. Останалите адресати на Отвореното писмо, съдържащо 7 основни точки, са министър-председателят, българските представители в ЕП, областните управители от засегнатите от трансформацията региони, както и местните парламенти в общините, чиито жители работят в комплекс „Марица изток“.

В Отвореното писмо от „Народен съюз“ настояват за задълбочен разговор около климатичните политики на ЕС, иницииране на общоевропейски дебат около методите и сроковете на икономическа и енергийна трансформация, както и налагането на мораториум върху търговията с емисии до преодоляване на енергийната криза. „Наред с това предлагаме промяна в схемата на ЕС за търговия с емисии. По този начин целим ограничаване на спекулациите при търговия с квоти и недопускане на рязко увеличение на цените им“, обясни Жеков. Той настоя още да бъде създаден механизъм за предоставяне на безплатни емисии за производители срещу задължение за засаждане на гори с дървета, които спомагат усвояването на въглеродния диоксид.

В предложенията на „Народен съюз“ е и създаването на експертен съвет за избор и внедряване на технологии за улавяне, съхранение или преработка на въглероден диоксид.

„Трябва да се мисли в посока преработка и иновационно използване на самите въглища от комплекса „Марица изток“ като възможност за намаляване на техния въглероден отпечатък“, каза още Евгений Жеков. По думите му настоящата криза с цените на електроенергията в Европа все по-ясно показва очертаващия се провал на зелените политики. Жеков изтъкна като причина за това твърде бързия подход по ограничаване на съществуващите енергийни ресурси, възприет от Европейската комисия. „Прибързаните решения в този сектор доведоха до безпрецедентна енергийна криза. Доказателство за това са последните няколко месеца и шоковото увеличение на цената на тока“, обясни позицията си Евгений Жеков.

Факсимиле от Отвореното писмо

От формацията призовават да бъде взет под сериозно внимание въглеродният отпечатък, който всяка една страна остава, както и капацитетът на горския фонд да абсорбира вредните емисии. По думите на Евгений Жеков по тези показатели България е въглеродно неутрална страна. Той даде пример със значителното намаление в отделяните вредни емисии у нас сега, съпоставимо с 1990 г., която ЕК приема за отправна. Жеков подчерта също, че България разполага с над 4 млн. хектара гори, които към днешна дата са най-работещата система за абсорбиране на въглеродните емисии. Той даде пример и с драстичния спад в броя на отглежданите животни у нас, което също се приема като компонента при определяне на въглеродния отпечатък на дадена страна. „Народен съюз“ изразиха разочарование и недоумение защо тези факти не са били представени от българските политици до момента при договарянето на стъпките за „зелената трансформация“ с Европейската комисия. „Тези показатели трябва да бъдат сложени на масата при прегорите за декарбонизация“, призова Евгений Жеков.

„Народен съюз“ застава категорично зад действията на Инициативния комитет, стартирал подписка в подкрепа запазване на въгледобива в комплекса „Марица изток“, заяви от своя страна Мария Динева, която е председател на Общински съвет Стара Загора. На въпрос на „Старозагорски новини“ защо това Отворено писмо не е от името на целия Общински съвет, а само на общински съветници от „Народен съюз“, Динева обясни, че на този етап в местния парламент няма консенсус за общ документ.

Живко ИВАНОВ

Б. Р. Под въпрос е кой от всички адресанти в Отвореното писмо ще заяви и отстои национално отговорна позиция пред ЕС за комплекс „Марица изток“…