Почти сигурно: Заради резултатите от евровота ДПС ще издигне кандидат за кмет в Чирпан

152

В Старозагорска област ДПС ще обяви имената на своите кандидати за кметове и общински съветници, които ще се включат в местните избори най-късно до края на този или началото на следващия месец. На този етап структурите на партията провеждат разширени заседания, на които се обсъждат възможните варианти. Това съобщи за „Старозагорски новини“ областният координатор на партията и народен представител Халил Летифов. След като първичните организации излъчат номинираните кандидати, всеки един ще бъде разгледан и одобрен от централното ръководство на партията. Едва тогава ще стане ясно в кои общини Движението за права и свободи ще участва със собствени кандидати за кметове.

Халил Летифов обясни, че резултатът на европейските избори в община Чирпан, където ДПС стана първа политическа сила, им дава повод да излъчат свой кандидат за кметското място. „Възможно е да имаме кандидат за кмет в Чирпан. В годините сме издигали хора за тази позиция, участвали сме и със самостоятелни листи. Много е вероятно поведението ни отново да бъде такова. Обсъжда се също така възможността ДПС да издигне свои кандидатури за кметове в някои села на община Чирпан. За всичко това обаче се чака решението на колегите. Амбицията ни е да запазим и да разширим влиянието си. В Чирпан се очертава интересна предизборна обстановка. Почти сигурно е, че ще имаме собствен кандидат за кмет на Чирпан, но трябва да изчакаме още малко за окончателно решение“, заяви Халил Летифов.

От ДПС все пак вдигнаха завесата около хората, които ще се борят за доверието на избирателите в отделните общини в областта. Според Халил Летифов кандидатите на партията ще бъдат не само експерти, но и фигури, които се ползват с доверието на местните общности и са разпознаваеми. „Разбира се, че това ще са хора, които споделят визията, ценностите и политиките на ДПС, но също така искаме от тях да имат поглед върху проблемите в своите градове и населени места“, коментира народният представител.

Летифов изрази удовлетворение от факта, че след законодателни промени в Изборния кодекс феномени тип „15/15“ няма да бъдат възможни на предстоящия местен вот. Той напомни, че ниската преференция е създала сериозни затруднения в работата на местните парламенти, лишавайки ги от специалисти в сфери като право, архитектура и здравеопазване. „За щастие с направените през настоящата година промени в изборното законодателство бе премахната възможността за изкривяване на вота на българските граждани“, допълни още депутатът на ДПС.

Живко ИВАНОВ