Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган влезе в енергийния бизнес

124

ТЕЦ „Варна“, която от месеци се свързва с ДПС, включително във връзка с желанието да влезе на регулирания пазар на електроенергия, с ценовите претенции на ръководството си и опитите те да бъдат прокарани в КЕВР, вече официално е собственост на висш представител на движението. Това лято мажоритарен собственик на ТЕЦ „Варна“ е станал лично почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е показала справка Търговския регистър, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Централата, която в резултат на приватизационна сделка стана собственост на ЧЕЗ България, не работи от няколко години. През 2017 г. ЧЕЗ продаде ТЕЦ „Варна“ на семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Тогава купувачът обяви амбицията си да преоборудва ТЕЦ-а и един от блоковете му да започне да работи на природен газ.

На 8 август т. г. фамилията Папазови са продали на Ахмед Доган 70% от семейната транспортна компания „Сигда“, която е едноличен собственик на ТЕЦ „Варна“, чийто активи са за над 85 млн.лв. Така почетният лидер на ДПС придобива дял от 70 % във втората по инсталирани мощности топлоцентрала. Капиталът на дружеството е 5000 лева, от които лидерът на партията държи 3500 лева.