Почетна старозагорка съхрани спомена за тракийци

43
Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов с видимо вълнение припомни, че Петра Мечева е сред най-ярките радетели за сбъдването на тракийската кауза

Книга под надслов „Тракия не ще забравим! Поглед към историята на Тракийската организация в Стара Загора“, написана от почетния гражданин на Стара Загора Петра Мечева, бе представена снощи в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

За достойнствата на творбата и за авторката й мисли споделиха историкът проф. Светлозар Елдъров, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, редакторът на томчето, излязло под печата на ИК „Кота“ Иванка Мечева-Колева, активисти на старозагорското Тракийско дружество „Одринска епопея“, бивши общински съветници.

Редакторът на томчето и дъщеря на авторката Иванка Мечева-Колева

В предговора си към книгата проф. Елдъров споделя: „Книгата на Петра Мечева е много навременна, защото днес още по-ярко изпъква значението на историческата памет като част от националната ни идентичност. Историята на тракийското движение е неделима част от историята на българския народ, която всички съвременници сме длъжни да познаваме, за да имаме верен ориентир в координатната система на минало, настояще и бъдеще. Това е книга – чист извор на родолюбие и поука, от който всеки може да черпи с пълни шепи. Нека живата вода на нейното познание да освежава историческата памет на бъдещите й читатели и да укрепва любовта им към България!“.

За достойнствата на книгата говори историкът проф. Светлозар Елдъров (вдясно)
На премиерата в старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се събраха ветерани на тракийското движение в Града на липите

Авторът на „Тракия не ще забравим!…“ Петра Мечева е родена през 1931 година в Тополовград, родителите й са бежанци от Беломорска Тракия: баща й е от село Чобанкьой, днес Сикурахи, а майка й – от Каракурджоли (Крофили). Учила в Гюмюрджина, завършила е някогашния Институт за учители в Пловдив, десетилетия наред отдава на педагогиката, носител е на орден „Кирил и Методий“ и на престижната награда за просвета в Стара Загора „Анастасия Тошева“. Била е председател на старозагорското Тракийско дружество „Одринска епопея“, лидер на женския Тракийски съюз, общински съветник. Тя е сред инициаторите за поставянето на паметници, посветени на капитан Петко войвода в Стара Загора и Рим. Автор е на книгите „Памет за Тракия“ и „Родени от Тракия, родили за Тракия“.

Христо ХРИСТОВ