Потвърдиха коронавирусна зараза в два дома за възрастни хора в Старозагорско

102

Един домуващ и седем души от персонала с положителни резултати за COVID-19, отчетени с бързи антигенни тестове в Дом за стари хора No 1 в Казанлък, са потвърдени с PCR. Заразените от персонала са изолирани за 14 дни в домашни условия, съобщиха тази вечер от РЗИ – Стара Загора.

От здравната инспекция припомнят, че тестването беше направено след постъпила информация за потвърден случай на COVID-19 при член от персонала, след което на 17 ноември започнаха изследвания с бързи антигенни тестове. Днес са били взети 49 проби от домуващи за диагностициране с PCR тестове.

В още една социална институция от РЗИ започнаха изследвания с бързи антигенни тестове. Това е Домът за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора след постъпила информация за наличие на симптоми за COVID-19 при двама от настанените в него. При направени 88 бързи теста на част от домуващите на 18 ноември, положителни резултати с PCR-тестове са потвърдени при 8 от тях. На 19 ноември са направени още 88 бързи антигенни теста на домуващи, 7 от които са положителни. Взети са проби за диагностика с PCR-тестове. Изследванията на персонала ще се направят на 20 ноември.

Във връзка с възникналите епидемични ситуации РЗИ – Стара Загора, е издала предписания до директорите на двете социални заведения, с копия до кметовете на съответните общини, с конкретни противоепидемични мерки за изолация на позитивните, извършване на дезинфекция и носене на лични предпазни средства.

(СН)