Постановиха 580 000 кръвнина за убийство на ромски барон

377
Осъденият на 16 години затвор Калчо Митев ще обжалва присъдата си пред Апелативен съд - Пловдив

580 000 лв. за нанесени неимуществени вреди и преживени страдания ще трябва да заплати чирпанлията Калчо Митев, който бе осъден на 16 години затвор за убийството на съседа си, 54-годишния Ангел Динков, по-известен с прозвището Стария Гагарин. Парите са за съпругата и шестте деца на загиналия.

Разстрелът бе извършен на улица „Кокиче“ в града на Яворов на 12 декември 2015 година, стрелбата е била в отговор на убийство от 7 август с.г. Тогава загива бащата на Калчо – Митьо Калчев-Мантата. Сред екзекуторите му са Ангел Динков, синът му Динко (39 г.), внукът Ангел (25 г.) и племенникът му Динко Янков (24 г.).

В хода на кървавата вендета Калчо е изстрелял 4 куршума в тялото на жертвата си с незаконно притежаван пистолет, а на финала го наръгал и с нож.

Делата за двете показни убийства вървяха почти паралелно в Окръжен съд – Стара Загора, като в различни моменти обвиняемите се превръщаха в ищци и граждански обвинители.

Първо приключи делото за убийството на Мантата: на 3 юли т.г. бяха произнесени една 20-годишна, една 17-годишна и една 10-годишна присъди при първоначален строг режим на изтърпяване. Размерът на наказанията спрямо Ангел Динков, Динко Ангелов и Динко Янков бе потвърден на 16 септември и от състав на Пловдивския апелативен съд, като предстои обжалване пред ВКС.

Присъдата срещу Калчо Митев също ще бъде обжалвана пред Апелативен съд – Пловдив, след като защитата от кантората на адвокат Марковски се запознае с мотивите на първоинстанционния съд. Най-вероятно ще бъде атакуван и размерът на обезщетенията, които в първоначалния си вид надхвърляха 2.2 млн. лв.

485 000 лв. кръвнина поискаха наследниците на убития Митьо Мантата в началото на процеса, но съдът отказа да се занимава с този казус.

Христо ХРИСТОВ