Постановиха 2 условни присъди за муле с 5 телефонни измами

69

Две условни присъди постанови в рамките на броени часове на 13 декември състав на Районен съд – Стара Загора, спрямо мъж, обвинен за съучастие в 5 телефонни измами.

Неосъжданият до сега Д. И. Д е бил признат за виновен, че в съучастие с останало неизвестно лице е успял да поддържа заблуждение сред пет жителки и жители на Стара Загора на възраст между 80 и 86 години, като на 21, 22 и 27 февруари и на 14 март е прибрал от жертвите си общо 17 749 лв.

Обвиняемият е действал по класическата вече схема „МВР търси съдействие от гражданите за задържане на телефонни измамници“.

Безработният и притежаващ диплом за средно-специално образование мъж е осъден на по 8 месеца и година престой зад решетките, но изтърпяването на наказанието е отложено за срок от по 3 години.

Юристи обясняват условните присъди с факта, че към момента на произнасянето им Д. И. Д. формално се е водел неосъждан. Възможно било обаче кумулиране на наказанията, при което престоят в затвора щял да стане ефективен.

Проверка в бюлетина на полицията за същия период установява, че тогава има още два случая на измами в Раднево и Стара Загора по същата схема, по които има образувани досъдебни производства.

Христо ДИМИТРОВ