Поставиха под карантина 7 деца от старозагорска детска градина

261

Седем деца от подготвителна група А на старозагорската детска градина „Детски рай“, са поставени под двуседмична карантина, след като станало ясно, че една от възпитателките в градината е с положителен тест за коронавирус. Заедно с малчуганите, на които са направени веднага тестове, под карантина са и родителите им, уточни зам.-кметът Иванка Сотирова. Извършена е била пълна дезинфекция на помещенията, тествани са били служителите в детското заведение. Предполага се, че възпитателката се е заразила от сина си, който работел като парамедик в болнично заведение и е бил оставен за домашно лечение. По-късно днес от РЗИ съобщиха, че всички проби на децата са отрицателни

Под карантина са и 10 души от администрацията на радневската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ и техни роднини заради положителната проба за COVID-19 от управителката на здравното заведение Наталия Арнаудова. Карантината е наложена от РЗИ – Стара Загора, след сигнал от 19 юни, че управителката е хоспитализирана в инфекциозната клиника на старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Сред карантинираните няма служители на общинската администрация в Раднево, извършена е пълна дезинфекция на сградата, където се намира и Центърът за спешна и неотложна медицинска помощ.

От РЗИ признаха, че изключително трудно са стигнали до информацията за заразилата се болнична управителка, която почти до последно е ходила на работа въпреки симптоматиката за заболяването. Според тях заразяването е станало в Нова Загора, където живее Арнаудова и където е давала дежурства в местния спешен кабинет.

Под карантина завчера беше поставено и Отделението за вътрешни болести на общинската болница на Чирпан, откъдето двама пациенти с бронхопневмонии след дадени положителни резултати за коронавирус бяха преместени в старозагорската УМБАЛ „Киркович“. Открито бе и ново огнище в село Свобода.

Христо ХРИСТОВ