Посрещат Джулая край останките от Запалня

727

С концерт на 4 рок-банди ще премине джулайското „бдение“ на 30 юни край каменните зидове на църквата „Свети Иван Рилски“, потопена преди повече от 50 години във водите на язовир „Жребчево“. Преди да прозвучат мелодиите на първата родна метал-рок-банда „Епизод“, 14-годишният Благовест Стоилов от старозагорското спортно училище „Тодор Каблешков“ ще направи опит да преплува сам 17 км във водите на водоема.

Тийнейджърът, който мечтае да премине през Ламанша по примера на Петър Стойчев, ще се впусне в рисковото начинание, за да провокира допълнителен интерес към каузата за консервацията на божия храм.

Край него през цялото време ще бъде майка му Ваня Стоилова, а няколко рибарски лодки с доброволци ще осигуряват безопасността на маратона.

Очаква се на брега на Жребчево да си дадат среща между 2 000 и 5 000 души от страната и чужбина, в концерта ще се включат и три местни рок-банди, уточни секретарят на община Твърдица Пламен Курумилев.

Той се надява стартът на консервационните дейности по черквата да започнат до седмица, събрани са около 8 000 лв. от дарители. Строителна компания от градчето е поела инициативата да осигури необходимите материали.

Христо ДИМИТРОВ