Последно: Шест партии влизат в новото Народно събрание

15

При 100% обработени протоколи окончателните резултати са: – 26.18% за ГЕРБ, 17.66% за Слави и 15.01% за „БСП за България“

Шест партии влизат в 45-ото Народно събрание. Това става ясно от крайните резултати след изборите на 4 април, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

След окончателната обработка на протоколите разликата между първите две сили е 8.52% в полза на ГЕРБ. БСП потвърждава опасенията, че ще счупи досегашния си рекорд по най-лош резултат, който беше поставен през 2001 година (505 хил. гласа). Точно 20 години по-късно, социалистите се сриват до 480 хил., показват данните на ЦИК.

Място в следващото Народно събрание получават шест формациите, които са над 4-процентната бариера. Едва 0,36% не достигнаха за ВМРО да стане отново парламентарна партия. „Патриотите“ обаче ще имат партийна субсидия, на каквато имат право всички формации с над 1%.

Без субсидия остават други 2 партии от патриотичното поле – ВОЛЯ и НФСБ. Те заедно преминават границата с 2,37%, но не отговарят на условието за държавно финансиране, защото се явиха като коалиция на изборите.

Партийни субсидии ще имат още БНО (преотстъпено на Васил Божков), ПП „Възраждане“ и „Републиканците“ на  Цветан Цветанов. Въпреки заявките, че ще откъсне половината гласове на ГЕРБ, последният събра скромните 42 052 гласа, предаде tribune.bg.