Последно поколение SPECT/СТ система откриха в Онкоцентъра

196

Стара Загора е единственият извънстоличен град, който разполага с уникалната апаратура

С тържествен водосвет днес официално бе открита последно поколение хибридна SPECT/СТ система в отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център – Стара Загора.

Новата апаратура е уникална по рода си и е първата, с която се сдобива извънстолично лечебно заведение. Тя е щадяща, с по-малко лъчево натоварване и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациентите с онкологични и неонкологични заболявания. Апаратурата е на стойност 1.5 млн. лв. и е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013г., съгласно договор за кредит между КОЦ, „Регионален Фонд за Градско Развитие“ АД и „Сосиете Женерал Експресбанк“. Сред спонсорите е и „Мини Марица-изток“ ЕАД.

„Финализираме един проект, който започнахме преди няколко години. С ангажимента и подкрепата на Общината нашият Център сключи договор за теглене на кредит за придобиване на нова апаратура и ремонт на помещенията, а от декември имаме и лиценз за работа с нея от Агенцията за ядрено регулиране“, заяви д-р Петър Чилингиров, управител на Комплексния онкологичен център.

„Това е изключително предимство за пациентите от нашия регион. С него ще могат да се изследват всички органи на човешкото тяло не само в областта на онкологията, а и на много неонкологични заболявания в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията. Така че обхватът е наистина много широк, с много широки диагностични възможности. На практика няма по-усъвършенстван и по-нов апарат в България от нашия. Около 200 човека на месец е реалната цифра, която ще можем да изследваме“, обясни началникът на отделението по Нуклеарна медицина д-р Диана Гешева и допълни, че и в момента в Центъра идват пациенти от Бургаска, Пловдивска, Сливенска и Ямболска области.

Екипът на отделението, състоящ се от 3 лекари, 1 физик, 1 химик и 7 сестри е преминал обучение за работа с новия апарат, проведено от чуждестранни и български приложни специалисти на фирма „Сименс Хелткеър“.

С новия SPECT/CT апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Предимството му пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ – уникално функционално морфологично изображение, което съчетава двата метода с едновременно получаване на информация за функцията, топографията и структурата на патологично променения орган в едно изследване. Поради това, че изследването е целотелесно, едновременно с локализирането на тумора се получава и информация за близките и далечни метастази.

На откриването присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-кметът Иванка Сотирова, народният представител Борис Кърчев, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, председателят на ОбС Таньо Брайков и началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Общината д-р Антония Тодорова.

(СН)