Посланикът на САЩ от днес е на посещение в Старозагорска област

370

Първата му спирка бе в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

В рамките на двудневната си визита в област Стара Загора посланикът на САЩ Ерик Рубин днес първо посети ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Топлоцентралата, която понастоящем се притежава и управлява от „КонтурГлобал“ (73%) и НЕК (27%), е втората по големина у нас, ползваща като суровина лигнитни въглища и на трето място, с дял от 7% в инсталираните мощности на страната, като осигурява 9% от годишното енергийно производство. През последните 15 години в централата са направени инвестиции от над 700 милиона евро. След приключването на рехабилитацията и модернизацията тя бе първата на Балканите, приведена в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда, а през 2012 – 2015 г. там бяха направени допълнителни инвестиции, с които бяха достигнати новите стриктни норми на ЕС за емисии, влезли в сила от началото на 2016 г., припомниха от пресцентъра на компанията. От там уточниха още, че през последните пет години „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е инвестирала над 3 милиона лева в благосъстоянието и развитието на местната общност, посредством реализирането на многобройни инфраструктурни и други проекти в Гълъбово и близките населени места, както и в Стара Загора.

По време на посещението си посланик Рубин се е запознал с производствения процес на електроцентралата и програмите за социални инвестиции на компанията – „Енергия за живот“ и „Сила за прогрес“.

Американският посланик и неговата делегация са посетили и Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора, с който ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ има дългогодишно сътрудничество, както и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. В читалнята, наскоро технологично подсигурена от „КонтурГлобал Марица Изток 3“, г-н Рубин се е срещнал с учениците от ПГ по електротехника и енергетика в Гълъбово, заедно с техния помощник-учител по английски език по програмата „Фулбрайт“ г-н Кийгън Скот.

Вечерта посланик Рубин е провел неформална вечеря с представители на местната и централната власт, лидери на стопански и образователни институции, и енергийни и други компании от региона.

(СН)