Посещението на спортни събития – само със зелен сертификат

220

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров даде специална пресконференция, на която обяви новите противоепидемични мерки, които обхващат цялата страна. Той обяви, че на стадиона и в спортните зали ще бъдат допускани само хора със зелен сертификат.

„Със зелен сертификат може да се присъства на стадиона“, каза Кацаров. Той обаче отново не уточни дали важи за залите за професионален спорт. При предишните заповеди се налагаше допълнително да се разяснява темата за мачовете на закрито, а думите на здравните власти за „спортни зали“ обхващаха фитнеси и такива за непрофесионалисти.

Заповедта влиза в сила от 00:00 часа на 21 октомври. Засега няма яснота колко е срокът на действие на мерките. Най-краткият е две седмици, като стремежът е да се намали броят на новозаразените от COVID-19.

Зелен сертификат ще се изисква за посещение на всички обекти на закрито, включително спортни зали.

Зеленият сертификат включва завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на COVID-19, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа.

Зелен сертификат няма да се изисква за децата до 12-годишна възраст, както и за обществения транспорт. Не се въвежда изискване за зелен сертификат при учителите.

Без зелен сертификат ще се осъществява и достъпът до аптеки, банки, малки търговски обекти с площ до 300 кв. метра.

„Ако тези мерки не се спазват и не дадат резултат, единствената и последна мярка остава национален локдаун. Надяваме се да не се стигне дотам“, каза Кацаров. „Мерките ще продължат дотогава, докато дадат добър резултат“.

Той подчерта, че за ваксинираните има около 100 пъти по-малка вероятност да станат преносители и да се разболеят от COVID-19 и призова хората да се ваксинират.

(СН)