Посветиха изложба на казанлъчанина, който колекционираше прякори

30

В читалнята на казанлъшката библиотека „Искра“ е подредена юбилейна изложба под надслов „Александър Едрев-Вердела и неговата театрално-музикална книжарница „Наука“. Изложбата е посветена на 150 години от рождението на един уникален казанлъчанин – читалищен деец и учител, издател и поет, режисьор и журналист.

В културната история на България Александър Едрев-Вердела остава като първия издател на театрални и музикални произведения и тази си дейност той осъществява в Града на розите чрез театрално-музикална книжарница „Наука“, чиято дейност е твърде разнообразна. Тя продава творби на Вердела, доставя и всички други излезли дотогава пиеси по драматургия и музика; доставя разни инструменти и части за тях; продава най-хубавите италиански корди за всякакви струнни инструменти; доставя разни принадлежности за театъра.

В краеведския фонд на библиотека „Искра“ се съхраняват много от изданията на поредиците на книжарницата: Малка театрална библиотека, Евтина драматическа библиотека – серия „Комедии“ и серия „Драми-Комедии“, Детска музикална библиотека „Славееви гори“, описи на театралните пиеси, които се намират за продан в книжарница „Наука“ и др.

Александър Едрев-Вердела основава музикалното издателство „Орфей“. Съредактор е на списание „Български артист“. В неговия хумористичен вестник „К’во да е“ в началото на ХХ век прави своя дебют Христо Смирненски с псевдоним Ведбал. Вердела написва над 20 комедии, които подарява на провинциалните театри. Събира и предава на БАН сбирка от над 3000 прякора от цяла Източна България.

Петър МАРЧЕВ