Порицават абитуриент, откраднал книги

699

Обществено порицание наложи състав на Районен съд – Стара Загора, на дванадесетокласник от местна професионална гимназия, който застана пред Темида с обвинение за кражба на книги.

Бъдещият абитуриент Ангел П., в компания на още неколцина свои авери, бил засечен преди 2 години да задига томчета от книжарница „Хеликон“.

В хода на досъдебното производство се установило, че при първата си „акция“ тийнейджърът се „сдобил“ с „Фондацията“ на Азимов, „Бесове“ на Достоевски, двата тома на „Тютюн“ от Димитър Димов и култовата биография на „Меси“ от Ивете Жултовска-Дари. Седмица по-късно Ангел отнесъл „Хари Потър и философският камък“ на Джоан Роулинг, „Дългата разходка“, „Д-р Сън“ и „Страшни сънища за продан“ на Стивън Кинг, като в крайна сметка книжарницата олекнала със стока за близо 300 лв. Разследващите установили, че книгите са били продадени на половин цена часове след кражбата на букинист, а печалбата отишла за закупуване на марихуана.

Наказанието е в резултат на постигнато споразумение между обвиняемия и наблюдаващия прокурор, то е окончателно и не подлежи на обжалване. Цялата стойност на задигнатите томчета е възстановена от родителите на тийнейджъра.

Петър ХРИСТОВ