Поредно дежавю: Държавата все още не може да осъществи контакт със застрахователя на „Вера Су“

202
Плавателният съд заседна в скалите край местността Яйлата до Камен бряг миналата година

До този момент нямаме контакт със застрахователя на „Вера Су“, опитваме се да влезем във връзка. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, предаде БТА.

Над 2 млн. лв. са разходите по спасителната операция за „Вера Су“, направени от служебното правителство на Радев.

На 23 декември м.г. собственикът на „Вера Су“ обяви, че напуска и снема отговорността си като такъв, посочи министърът. Към този момент, по думите му, разходите на българската държава за спасяването на кораба са около 2,5 млн.лв. по неокончателни данни.

Сега корабът е на сух док в „Терем“ – Варна и са предприети всички мерки да остане в това състояние, за да не губи държавата повече пари, съобщи Събев.

Министерството на транспорта е наело адвокатска кантора, която трябва да влезе в преговори със застрахователната организация.

Николай Събев подчерта, че за вбъдеще е важно в Кодекса за търговското корабоплаване да бъде предвидена възможността, когато корабособственик изостави кораба си и той е в български териториални води, държавата да може да се разпореди /да го продаде или да бъде нарязан на скрап/.

Имало е вече разговори с транспортната комисия в парламента и е получено уверение бързо да бъде внесена поправка в кодекса, за да могат компетентните органи да се разпоредят. Според Събев състоянието на „Вера Су“ е такова, че е по-добре да бъде нарязан.