Поредна криза: Зърнопроизводителите останаха без тор, наличният е на тройна цена

1576
Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов

Паника e обзела зърнопроизводителите в страната. Причината за това е липсата на количества от най-масовия тор за стопаните – амониев нитрат. В тази част от годината, когато ще засяват полетата с есенните култури, паралелно с това пълнят складовете с тор, необходим за подхранване на посевите през идната пролет. От месец насам обаче производителите заявяват количества, но търговците отказват с мотива, че налични количества липсват. Това разкри пред „Старозагорски новини“ председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов. По думите му това е картината не само в Старозагорска област, а и в цялата страна. На този фон цената на масово използвания амониев нитрат е скочила главоломно от 350 лв. до 1000 лв. за тон. В основата на драстичното увеличение стоят шоковите стойности на електроенергия и газ през последните 3 месеца. „Дори на тази цена заявките за доставка просто не се изпълняват“, обясни Христов. Според него част от търговците задържат наличните количества тор, с който разполагат, в очакване на ново поскъпване в цената. Подобен ръст не е изключен, след като газта, която основно се ползва при производството на торове, достигна абсолютен рекорд преди няколко дни. Пазарът на продуктите, подобряващи растежа на зърнените култури, допълнително се свива поради изпълнението на ремонт в завода на един от големите производители у нас.

„Дали цената ще се успокои и на какви нива ще стане това, никой не може да каже. При първото поскъпване на амониевия нитрат от 360 лв. на 600 лв. мислехме, че това ще е таванът. Следващият скок прати цената на 800 лв., но и това не беше краят. От началото на месеца вече стойността му достига 1000 лв. Картината е обезпокоителна, но ние не можем нищо да направим“, коментира председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той предрече свиване в потреблението на торове от страна на целия сектор и обясни, че това е единствената възможност в създалата се ситуация да бъдат ограничени разходите за следващата стопанска година.

По-високите разходи на стопаните за производството на пшеница обаче неминуемо ще доведат до поскъпване в цената на реколтата, която се очаква през 2022 г. Тази година търговията на хлебното зърно стартира от около 300 лв. за тон, но само за няколко седмици достигна 380 лв. В момента търговците предлагат малко над 450 лв. Според Радослав Христов всички фактори водят към драстично поскъпване на пшеницата, от която се прави хлябът у нас. „Има едно неписано правило, което гласи, че цената на тора трябва да бъде разделена на 1.3, за да получим цената на пшеницата. Това е утвърденият баланс. При 1000 лв. цена за тон амониев нитрат това означава, че пшеницата трябва да струва около 750 лв. за тон. Не изключвам това да се случи в следващите месеци. Така или иначе цена от около 350 лв. за тон пшеница вече ще остане в миналото. Можем просто да я забравим“, подчерта Радослав Христов.

Живко ИВАНОВ