Поредна вандалщина сполетя детска площадка в Стара Загора

131
Липсващата ограда на площадката под бл. 100 на ул. "Ген. Гурко"

След като преди дни „Старозагорски новини“ съобщи за небивал вандализъм с обилно залети с автомобилно масло пейки и приспособления за забавление на деца на ул. „Българско опълчение“ в Стара Загора, в редакцията ни бе получен нов сигнал за рушене на детска площадка. Тя се намира западно от СУ „Иван Вазов“, под блока на ул. „Ген. Гурко“ No 100. Репортерската ни проверка на място установи, че напълно разрушени са облегалките и част от седалките на красива дървена беседка, липсват няколко кошчета вътре и извън детския кът, а тези, които са останали, са смачкани. Изрината на места е и черната гумена настилка. Липсва и част от оградата, а тази, която е останала, е измъкната от основите и се клати. Оцелели са само съоръженията за игра, с изключение на една от люлките, която живеещите наоколо са я поправили с подръчни средства. На място заварихме три деца, които услужливо ни показаха всички поражения с надеждата, че от Общината скоро ще поправят площадката им.

Счупената люлка вече е „в движение“ след ремонт с подръчни средства. На мястото на металния синджир предприемчиви граждани са поставили катинар и огромна метална шайба

Припомняме, че за ремонт на детски площадки тази година Община Стара Загора е отделила 50 000 лв., като понастоящем се работи по най-засегнатите, а през 2017 г. с други 60 000 лв. са били отстранявани вандалските посегателства.

Една от версиите е, че преднамереното рушене на детските кътове става в нощните часове и е следствие от съборите на шумни тийнейджърски компании, за което насочват и сигналите от Горещия телефон. Остава обаче въпросът с идентифициране на вандалите, чиито безнаказани прояви де факто са за сметка на старозагорските данъкоплатци.

Стела АЛЕКСИЕВА