Полицаи и магистрати май минаха мярката за търпимост

295

„Водят се разговори с народни представители, които да внесат поправки в Закона за държавния бюджет, така че да се стигне до 15% увеличение на основната заплата на всички служители в МВР.“ Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски на брифинг след заседанието на шестте синдиката от Съвета за социално партньорство в МВР, цитиран от dariknews.

„На този етап заплатите могат да бъдат увеличени с 15%, като за някои от служителите с клас прослужено време и добавки може да достигне 20%“, добави Терзийски.

В парично изражение това са 231.5 млн. лв. увеличение на бюджета в перо „Персонал“ за всички служители.

„При оптимистично развитие на ситуацията с COVID-19 даже мисля, че ако ситуацията е добра, можем още в първия възможен момент да говорим и за увеличение, по-голямо от 15%“, допълни Терзийски.

Днес обаче стана известно, че магистратите, които са на подчинение на едно друго ведомство, ще получат като коледни премии – по една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати – до 3 заплати. И аритметиката за коледните надбавки е над 20 млн. лева.

Ама нали всички тези хора от двете министерства работят за сигурността на държавата. Но незнайно защо едните ще имат коледни бонуси, а другите искат 30% увеличение на заплатите.

В ситуация на коронавирусна пандемия, когато българските медиците изнемогват, едва ли е присъщо на хората от правораздавателните институции да си раздават бонуси. А другите от МВР да претендират за повишение на заплатите, при все че не са на първа линия. Те бяха през пролетта на тази година, но вече не са.

А децата, а пенсионерите… за тях помислиха ли овластените служители на реда?

Йовка НИКОЛОВА