Политологът Христо Панчугов: Реакцията на Румен Радев е в отговор на атаката на прокуратурата

668

– Г-н Панчугов, каква е политическата тежест на направеното от президента Румен Радев обръщение, че сваля политическото доверието от правителството?

– Истината е, че е много трудно да се каже с точност към настоящия момент. Това е действие, което вероятно ще търпи развитие в бъдещ момент. Факт е обаче, че Румен Радев обяви своята опозиционност спрямо правителството още преди почти три години. През това време ставахме свидетели на различни скандали и противопоставяния, но реален резултат от това до този момент просто липсваше. До тук Радев ясно не даде заявка, че иска да използва подкрепата, с която се ползва от българското общество, за прокарване на определена политическа линия. Това е първото подобно действие. Чисто институционално държавният глава не разполага със сериозни властови инструменти. Президентството обаче остава една от малкото институции, заедно с армията, която се ползва с общественото одобрение. В този смисъл изглежда, че Румен Радев има съюзник в лицето на българското общество в битката, която поема. Дали Радев ще успее да зададе дневния ред и да убеди българските граждани, че той може да осъществи промяната, е въпросът, на който предстои да получим отговор. По закон държавният глава може да връща закони и да забавя работата на парламента, но с това се изчерпват възможностите му. Липсват сериозни свидетелства за това, че президентът е склонен да направи подобно нещо.

– Румен Радев до сега не е дал кой знае колко сериозни свидетелства за това, че ще води подобна битка. Какво го мотивира точно в този момент?

– Президентът е прав в едно нещо и това е, че институционалността вече няма стабилна основа. Това обаче определено не е нещо ново. Новият момент е, че недоволството назрява и една част от обществото търси с още по-голяма сила своето представителство. Моментът очевидно е подходящ президентската институция да се заяви като пазител на институционалността. Прави впечатление, че Румен Радев се сети да направи подобно нещо в момента, в който бе атакуван от страна на прокуратурата. Ето защо смятам, че е много вероятно българските граждани да останат с леко съмнение по отношение на мотивацията на Радев да свали точно днес доверието си от кабинета. Очевидно държавният глава прави опит да даде началото на промяна на модела на управление на България, но това преминава през много ясно поставени политики и управленски действия, които към момента липсват от негова страна. За тези 3 години Румен Радев нито веднъж не успя да изговори пред обществото как изглежда, според него, различното управление. Подобна визия просто отсъстваше. Важният момент тук не е това, че президентът казва, че не харесва настоящото управление, защото това ние го знаем много добре, а да посочи алтернативния модел.

– Това ли е отговорът, който Радев дължеше на публиката, след като бе атакуван от прокуратурата?

– Да, със сигурност. Пак казвам обаче, че Радев неведнъж имаше възможността да се обяви за защитник на държавността в България и борец срещу корупцията. В нито един момент обаче той не намери сили или достатъчно мотивация да се противопостави, както го прави в момента. Това ме кара да смятам, че не е просто съвпадение фактът, че точно сега той реши да бъде поборник за свобода и демокрация в момента, в който прокуратурата реши да се занимае с него лично.

– Променя ли се нещо за правителството от този момент нататък?

– Зависи преди всичко от действията на Румен Радев. Ако влезе сериозно в ролята си човек, който се опитва да блокира правителството и това срещне подкрепа, тогава управлението ще бъде застрашено. Ако обаче просто се затвори в институцията си, действието му ще остане изолирано и нищо няма да се промени.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ