Политологът Първан Симеонов: Русия и Путин са на плюс от Световното по футбол, без значение дали това ни харесва, или не

142
Първан Симеонов

Българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган печелят най-много симпатии сред гражданите на страните от Западните Балкани. Това показва най-новото изследване на „Галъп интернешънъл“. За коментар на тези данни, както и за най-горещите политически теми, медията ни се обърна към изп. директор на агенцията Първан Симеонов.

– Г-н Симеонов, агенция „Галъп интернешънъл“ проведе проучване сред над 6 000 граждани на страните от Западните Балкани, което сочи, че най-харесваните балкански лидери са българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. Бихте ли обяснили на нашите читатели повече подробности от изследването?

– То е част от редовната програма за регионални изследвания на световната асоциация „Галъп интернешънъл“. За втори път са обект на изследване настроенията в страните от Западните Балкани. Това се дължи на специфичната роля, която България зае спрямо тези страни.

Изследването показва личните рейтинги на лидерите на страните от Западните Балкани – Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово плюс лидерите на България, Гърция и Сърбия. Сред тези лидери ярко се откроява фигурата на Реджеп Ердоган. Това се дължи на мюсюлманската традиция в част от страните. Заради това обаче пък Ердоган се ползва с недоверие в други страни.

При българския премиер Борисов обаче отношението е по-благосклонно. И двамата имат доверие от около 43-44%, но при Ердоган недоверието е доста високо, докато при Борисов не е така. Изводът е, че България вече е далеч по-разпознаваема, което до голяма степен се дължи на акцента върху Западните Балкани, който постави страната ни с приключилото европредседателство. Категорично се намалява неразпознаваемостта на българския премиер. Това е оценка по-скоро за страната ни, но не бива да се изключва и неговото персонално влияние.

– Две са световните политически теми в последните дни. И двете са свързани с Русия и нейния президент Владимир Путин. Първо, знам, че вие сте и футболен фен, освен политически анализатор. Какъв сигнал даде Русия с организацията на приключилото вече Световно първенство по футбол?

– Русия и Владимир Путин са на плюс от това първенство като имидж, без значение дали ни харесва или не. В същото време отчетливо бяха поставени проблемите и със своеобразния протест при нахлуването на терена на финалния мач и с политическия бойкот на определени световни лидери. По този начин беше припомнено, че има още много какво да се желае в Русия по отношение на правовия ред. Във всеки случай обаче Русия превъзмогна много тежката външно-политическа обстановка, в която започна това първенство. Не се случиха очакваните проблеми. Нямаше хулигански прояви, които са характерни по принцип за Русия и други участващи страни.

Едва ли е заслуга на организаторите, но това беше най-интересното първенство, което си спомням. От 1990 г., когато гледах за първи път съзнателно световен шампионат, за мен сега бяха най-интересните мачове.

– Какъв е Вашият прочит на срещата между Путин и президента на Съединените щати Доналд Тръмп? Повечето анализатори говорят за предимство на руския президент.

– Срещата беше успех за Путин, защото на практика президентът Доналд Тръмп се съгласи с позицията на Путин, а не толкова с тази на своето разузнаване. Това няма как да не се отрази неблагоприятно на Тръмп. Американското общество определено е разделено. Генерално обаче е възможно Тръмп да удържи и сега. В последно време той сякаш успя да се вкорени, да се стабилизира на поста си. Най-малкото, вече виждаме ясни очертания на неговия политически стил и на неговата политика. В началото изглеждаше хаотична, неуместна, сега се открива доста здрав разум в нея. Подобно поведение като това на срещата с Путин обаче няма как да се възприеме както от политическите опоненти, така и от политическите поддръжници на Тръмп.

– Да се върнем на вътрешно-политическия терен. В последните дни избиването на животните в Странджанско приковава вниманието в публичното пространство. Смятате ли, че правителството трупа негативи с действията си по ограничаване на чумата по дребните преживни животни? В същото време видяхме лидера на БСП Корнелия Нинова, която се опита да извлече дивиденти от мъката на стопаните.

– Това е работата на опозицията. Още повече, че голяма част от електората на Нинова е в тежко социално положение в селските райони. Също така обаче са нормални и действията на ресорната администрация. Това, което можеше да се подобри, е информационната кампания. Със съжаление ще кажа обаче, че има толкова маргинализирана общност в българските села, че информацията трудно достига до тях.

В същото време съм изумен от огромното количество фалшиви новини, които се появиха в публичното пространство покрай тази тема. Разпространяват се всевъзможни глупости като това, че унищожаваме животните, за да настаним на тяхно място 150 хиляди бежанци. Почвам да се чудя дали която и да е власт би могла да проведе някаква непопулярна политика. Защото е ясно, че понякога се налага да се води такава политика. Никой не иска да се избиват животни, но така казват правилата и здравият разум. Задълбочава се проблемът властта да взима непопулярни решения при това високо ниво на недоверие в институциите. Точно такива мерки са нужни в много сектори. Не стига, че имаме управление, което постоянно ги отлага, но дори когато властимащите се решат на такива действия, се появява силна съпротива от обществото, което изпитва силно раздразнение към цялата политическа прослойка. Именно това дава възможност на всички избори да се появяват какви ли не популистки политически проекти.

– Нека обаче обърнем поглед и към по-малкия партньор в управляващата коалиция – „Обединените патриоти“. Наблюдаваме все по-сериозно публично противопоставяне между НФСБ от една страна и ВМРО и „Атака“, от друга. Поводи за това станаха Законът за търговията с горива, Валери Симеонов заплаши, че ще напусне коалицията, ако бъдат приети промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Смятате ли, че скоро може да се разпадне коалицията „Обединени патриоти“?

– Не е невъзможно. Важното обаче е, че никой не иска да бута голямата коалиция с ГЕРБ. Малката вече де факто не съществува, което е странно и недалновидно от тяхна страна, защото именно този формат събра за първи път на едно място трите основни появявали се някога националистически формации.

С или без коалиция „Обединени патриоти“ в следващите няколко месеца те ще продължат да звучат на няколко гласа. Истината е, че до някаква степен това може да е добре за тях, защото всеки уплътнява собствената си ниша. Валери Симеонов се открои като човек, който се мъчи навсякъде да плува срещу течението. Това му печели симпатии, но и доста раздразнение у различни групи от обществото. Волен Сидеров традиционно държи проруската ниша. На този фон Красимир Каракачанов се опитва да балансира и печели от това. Именно той е един от най-харесваните министри.

Засега и трите формации не са претърпели големи сътресения, но предстоят избори и всички те започват да се оглеждат за алтернативни варианти как да се явяват на европейските и местните избори догодина.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ