Политологът Димитър Ганев: Президентската надпревара се заплита, това е лоша новина за „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“

486
Димитър Ганев

Коя от двете кампании – за НС или за президент ще бъде по-интересна за избирателя? Как кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов променят хода на надпреварата за „Дондуков 2“ и каква е перспективата пред новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев? Отговорите четете в интервюто на „Старозагорски новини“ с политолога от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев.

– Г-н Ганев, на прага сме на избори 2 в 1. За първи път българските избиратели ще избират едновременно парламент и президент. Вече станаха известни кандидатите в президентската надпревара и тези, които ще се борят за място в парламента. Ще объркат ли хората двете кампании? Според Вас в коя от двете надпревари ще има по-голям заряд?

– Без всякакво съмнение парламентарните избори ще влияят на президентските и обратното. Новината за издигането на кандидатура от страна на ДПС и то в лицето на председателя на партията Мустафа Карадайъ е пример точно в тази посока. Партиите търсят локомотиви за своите парламентарни листи. Разбира се, че президентските избори са интересни и това се вижда от повишения градус на напрежението в последните дни. Има и друга причина, заради която зарядът за „Дондуков“ 2 е по-голям. Българите мислим политиката през личности. Такъв сблъсък е нормално да предизвика по-сериозен интерес. Един от ефектите на избори 2 в 1 ми се струва, че ще бъде по-високата избирателна активност от тази, която имахме през юли.

– По-големият заряд в президентската надпревара означава ли, че тя ще има определящ ефект върху нагласите на избирателя в борбата за места в Народното събрание?

– Много ми е трудно да преценя, защото не сме имали такъв тип избори – 2 в 1 президентски и парламентарни. От днешно гледище е трудно да се каже със сигурност коя кампания ще излезе отгоре. Коя ще привлече повече интерес. Мога да говоря за следствието обаче. При условие че президентските избори са фокус на дебат, то тогава партиите, които нямат ясно изразен кандидат, като „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Изправи се, Ние идваме“, могат да се окажат губещи за сметка на тези с кандидатура – ГЕРБ, БСП, „Демократична България“, ДПС, „Възраждане“, ВМРО. Ако фокусът на кампанията се измести в голяма степен върху спора за поста на държавен глава, формациите със свой представител в това противоборство неминуемо ще имат динамика в своя резултат в зависимост от неговата успешност. Давам конкретен пример. Ако Лозан Панов направи отлична кампания, успее да вземе периферия и надмине вота на „Демократична България“, то тогава тази партия ще може да разчита на по-голям резерв от гласоподаватели за парламентарния вот. Но всеки един кандидат може и да потопи дадена партия. Това наелектризиране на президентския вот е лоша новина именно за „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Те заложиха на Румен Радев, но не може да се твърди, че в очите на обществото той се асоциира с тях. Ако някой трябва да се свързва с него с него, то това е БСП.

– До колко вярно е, че с издигането на проф. Анастас Герджиков ГЕРБ се обръщат към нови публики, а от друга страна с подкрепата за Лозан Панов от „Демократична България“ правят опит да спрат изтичането на свои избиратели към Кирил Петков и Асен Василев?

– Това е съвършено точен анализ. Единствено трябва да се има предвид следното. С номинацията на проф. Герджиков ГЕРБ не просто търси периферия и нови публики. Партията на Бойко Борисов прави опит с тази кандидатура да излезе от пълната изолация, в която влезе от година насам. Проф. Герджиков, бидейки със статут на ректор, е различен от профила на ГЕРБ. Той не събужда омраза, неприязън. Дори да не спечели изборите, без всякакво съмнение от ГЕРБ ще са направили възможното за успех. Да погледнем обаче и към „Демократична България“ и Лозан Панов. Много е силен изборът на кандидат-президент на десницата. Общността на „Демократична България“ е дълбоко нехомогенна. Кандидатурата на Лозан Панов обаче мина абсолютно безкритично в тази общност. Дори нямаше елемент на дистанциране. Тази общност припозна Лозан Панов като свой легитимен представител. Той се ползва с подкрепата на тези хора. Лозан Панов дълго време изразяваше вижданията и стремежите на тези хора. Беше техният човек в съдийското съсловие.

– Румен Радев влезе в президентската надпревара от позицията на абсолютен фаворит. Кандидатурите на Лозан Панов и проф. Анастас Герджиков направиха ли финала по-отворен и непредвидим?

– При липсата на други кандидати беше напълно нормално да твърдим, че той е абсолютен фаворит. Това, което направи интригата около поста на държавен глава, е кандидатурата на проф. Герджиков и Лозан Панов. Ситуацията става по-завързана, защото тези две номинации на ГЕРБ и „Демократична България“ са силни от гледна точка на политическия ход. Силни от гледна точка на това, че Панов ще мобилизира демократичната общност. Проф. Герджиков при успешна кампания ще доведе периферия към подкрепата, която така или иначе в момента има за ГЕРБ.

– Г-н Ганев, да насочим внимание към парламентарните избори и по-специално към новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. Преди около месец станахме свидетели на „раждането“ на обединението „Продължаваме промяната“, което влезе със заявка за водеща позиция в предстоящите на 14 ноември избори. Какъв електорат преследват Кирил Петков и Асен Василев?

– В края на септември ние от „Тренд“ за първи път замерихме това ново явление на двамата бивши министри, получило името „Продължаваме промяната“. Предстои в следващите дни да изкристализира профилът на хората, които подкрепят тази формация. Това, което виждаме до момента, е, че неминуемо проектът на Василев и Петков стъпва в протестното поле. 1/3 от техния електорат идва от разочаровани симпатизанти на „Има такъв народ“, както и от електоралната периферия на „Демократична България“. Не е за подценяване, че част от хората, които подкрепят „Продължаваме промяната“, не са гласували на последните два избора. Безспорно най-малко Кирил Петков и Асен Василев могат да разчитат на избирателя на ГЕРБ и ДПС. Този електорат още от самото начало гледа на тях враждебно. При БСП щетата ще е малка. От тук нататък всичко зависи от кампанията.

– Ще станем ли свидетели на драматична битка за първата позиция, както на вота от 11 юли, или оспорвани ще бъдат местата назад в класирането?

– За сега не се вижда голямо съревнование за първото място. Ще бъде интересна подредбата за втората, третата и четвъртата позиция. Тук имаме три формации – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ