Политологът Димитър Ганев: Не видяхме лидерски дебат и в тази кампания

730
Димитър Ганев

„На тези избори липсва силен политически заряд.“ Тази констатация за „Старозагорски новини“ направи политологът от социологическа агенция „Тренд“ Димитър Ганев. Анализаторът посочи, че темата номер едно на отминаващата предизборна кампания е била коронавирусът. По думите на Ганев информациите около разпространението и ефекта от вируса са се превърнали в „цунами“, което е измествало всяка друга новина или събитие.

„Голямата липса и в тази кампания остава лидерският дебат между първите две или три партии. Липсата му е чувствителна. Не видяхме лидерския разговор. Смятам, че ние заслужаваме този сблъсък, но не станахме свидетели дори на покана за провеждането му. Въпросът е защо за пореден път не видяхме такъв разговор. Моето мнение е, че причините са чисто тактически. Всеки играе на сигурно. На никой не му се губи допълнително, тъй като това е рисков ход“, коментира политологът.

Данните на „Тренд“ сочат, че 20% от българските граждани изпитват сериозни притеснения от коронавируса. Според Димитър Ганев в неделя можем да станем свидетели на най-ниската избирателна активност около парламентарен вот. „Най-малък брой хора отидоха до урните през 2014 г. Тогава имахме активност от около 48%. Активността е известен ключ към решението на изхода от вота. Едно обаче е 45%, друго е 40% и съвсем различно е 35%. Част от хората ще се притесняват да гласуват. 3 млн. е числото, около което ще се върти активността, но е трудно да бъдем точни в прогнозите си“, коментира Димитър Ганев по повод предстоящите парламентарни избори.

Живко ИВАНОВ